35.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

четвъртък, юли 18, 2024

Моряците от кокаиновия кораб „Верила“ се прибраха

Най-четени

Още публикации

Целият екипаж на кораба „Верила“, без двамата обвинени моряци, се е прибрал в България. 32-годишният втори механик на бълкера Никола Пенчев и 35-годишният рулеви Камен Петков бяха изслушани онлайн на проведено заседание на съда в ирландския град Лимерик.

Двамата ще останат в затвора за Нова година, а следващото заседание по делото е насрочено за 9-и януари, съобщи регионалното издание „Лимерик Лийдър“.

Прокурорът Денис Уотърс каза, че се очакват указанията на Кабинета на директора на прокуратурата по отношение на двамата мъже. В помощ на подсъдимите в съда имаше български преводач.

Джон Хърбърт, адвокат на Пенчев, помоли делото да бъде отложено за 9 януари чрез видеовръзка. Том Кийли, адвокат Петков, също поиска клиентът му да се яви чрез видеовръзка в окръжния съд в Лимерик на 9 януари.

Съдия Куликан остави Пенчев и Петков в ареста до тази дата и отбеляза, че се чакат указанията на прокуратурата.

И двамата обвиняеми казаха „благодаря“ в края на краткото процесуално заседание.

Останалите моряци от екипажа са освободени и е извършена тяхната смяна. Мъжете вече са в България.

На 19 декември Данъчната и митническата служба на Ирландия заедно с Националната полиция на страната откри на борда на кораба 300 кг. кокаин.

Дрогата бе намерена във водонепроницаеми торби с осигурена плавучест от спасителни жилетки. В торбите бяха открити и GPS предаватели, което според властите в страната означава, че е планирано изхвърлянето им зад борд.

Бълкерът „Верила“ пристигна в терминал на Пристанище Фойнс, Лимерик, след преход от Канада. Преди това плавателният съд е посетил терминали в Бразилия.

Първоначално властите в Ирландия задържаха шестима души от екипажа на плаващия под флага на Малта бълкер.

По-късно, поради липса на събрани доказателства в хода на производството, четирима членове на екипажа бяха освободени.

Обвинения за дрогата получиха двама души от екипажа. Ако съпричастността на вече бившите втори механик и рулеви на „Верила“ към опита за контрабанда бъде доказана, законодателството в Ирландия предвижда наказание лишаване от свобода.

Дни преди откриването на кокаина на „Верила“, властите в Ирландия задържаха 12,5 кг. от дрогата в камион, пристигнал с ферибот от Франция.

По-рано през годината Националната полиция на Ирландия обяви задържането на най-голямата пратка кокаин по море. Тя бе открита на плаващия под флага на Маршаловите острови бълкер „Матю“. Капитанът на кораба бе задържан след като отказва бордова проверка и след произвеждане на предупредителни изстрели.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации