11.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

понеделник, април 29, 2024

Нова мода в кръщаването на българските деца, вече няма Преслава-Галена Стораро

Най-четени

Още публикации

Има нова мода в кръщаването на българските деца, разгласи по Нова телевизия водещият на утринния блок Виктор Николаев.

“Няма към този момент Преслава-Галена Стораро ”, разяснява с подигравка той. Модата в действителност се трансформира и към този момент децата не поемат по този свят си имена, взети от родни и международни звезди, артисти и артисти.

Това обаче не значи, че ще има по-малко Никол и повече Николинки.

Новата мода е малко странна, даже и за лекарите и акушерките, които първи виждат наклонността. Тя в действителност се отнася главно за момченцата, като обаче визира освен персоналните имена, а и бащините.

“Момчетата се кръщават всеобщо на бащите си ”, разясниха опитни експерти от АГ клиниката на най-голямата болница у нас, пловдивската УМБАЛ “Св. Георги ”. Така се получава, че имената на децата и бащите постоянно се дублират. Явно в бъдеще се разчита на допълнението “младши ” или “син ”, с цел да не се обърква за кого става въпрос.

Другата наклонност е в бащините имена да изчезват окончанията -ов/а, и -ев/а. “Да кажем вместо Камен Викторов, детето се записва Камен Виктор ”, изясни акушерка с огромен стаж.

Тези случаи зачестяват и при момченцата, и при момиченцата. Тенденцията се вижда от няколко години в България, само че очевидно се ускорява.

Повечето родители настояват, че по този начин имената на децата им стават по-благозвучни. Истината е обаче, че те просто стартират да звучат по-малко славянски и не издават незабавно източноевропейския генезис. Явно тази повлияна от Запада наклонност ще става все по-масова у нас.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации