18.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

понеделник, май 20, 2024

Директорът на Харвард подаде оставка след редица скандали

Най-четени

Още публикации

Изправена пред нова порция от обвинения за плагиатство в научната си работа, президентът на Харвард Клодин Гей обяви, че подава оставката си във вторник.

В Харвард са постъпили сигнали за плагиатство от страна на д-р Гей, като включително и в нейната докторска дисертация. На няколко пъти от институцията заявиха, че са открили „неточности или непълноти при цитирането“.

Оставката на д-р Гей бележи внезапен край на бурния ѝ мандат, който започна през юли. Нейното управление като президент е най-краткото в историята на Харвард от основаването му през 1636 г. Нейното име нашумя при избора и, защото беше първият чернокож президент на институцията и втората жена, която ръководи университета.

„С блока в сърцето, но дълбока любов към Харвард, пиша, за да споделя, че ще се оттегля като президент“, пише д-р Гей в писмо до общността на Харвард.

Обвиненията в плагиатство бяха предшествани от тежки финансови щети за Харвард, след като редица от спонсорите на институцията се оттеглиха, след като групи от студенти изразиха крайна позиция по повод нападението на Хамас срещу Израел. Те публикуваха пиcмo, което oбвинявa eдинcтвeнo Изpaeл зa cмъpтoнocнитe aтaĸи нa Xaмac.

Това подтикна множество спонсори за прекратят даренията си, като в това число и най-богатият човек в Израел – Идан Офер.

Последваха и изслушвания в Конгреса на Клодин Грей, които предизвикаха нова порция скандали, след като тя даде изключително уклончиви отговори на въпроса, дали призивите на геноцид над евреи са в нарушение на политиките на Харвард.

Освен като първият чернокож президент на институцията и втората жена, Клодин Гей ще остане в историята на институцията като най-кратко управлявалият директор. Въпреки краткия си мандат, тя успя да нанесе огромни имиджови и финансови щети.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации