29.8 C
Варна

Новини от Варна и региона

петък, юли 26, 2024

Бежанските центрове у нас пълни на 72%

Най-четени

Още публикации

Бежанските центрове в страната са запълнени на 72%. Това заяви пред БНТ председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева.

Тя поясни, че у нас има общо шест центъра за прием на бежанци, два от които са пълни на 104%. Центърът за бежанци в „Овча купел“, където има основно непълнолетни лица, е пълен. В него има 370 деца. Запълнен е и капацитетът на центъра във „Враждебна“, добави Тошева.

По думите й през 2023 г. 590 граждани от всички държави членки са върнати по Дъблинското споразумение. От Австрия конкретно са върнати 113 лица. Според нея Дъблинското споразумение е неефективно. Системата „Дъблин“ не работи успешно, особено при миграционен натиск, затова се налага все повече да се разработи устойчив механизъм за солидарност, подчерта тя.

Председателят на Агенцията за бежанците посочи, че няма договорена бройка за връщане на бежанци, съгласно условията на Австрия за допускането ни в Шенген по въздух.

Тошева изтъкна, че е много е важно държавите членки на ЕС да имат единен подход към връщането на бежанците в страните на произход, а не всяка държава да се договаря отделно. Тя отбеляза, че имаме сериозен брой мигранти от държави като Мароко, Тунис, Ирак.

Източник: БНТ

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации