15.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

вторник, април 30, 2024

Полицията за смъртта на мъж след гонка в Стара Загора: Служителите на реда не са проявили агресия

Най-четени

Още публикации

Тече разследване във връзка със смъртта на мъжа, загинал след гонка с полицейски автомобили в Стара Загора. „Към този момент мога да заявя, че служителите не са проявили каквато и да била агресия към лицето или автомобила“, заяви директорът на полицията в Стара Загора Лазар Христов на брифинг.

Той уточни, че е получен сигнал за това, че непълнолетни лица са заплашвани с нож от мъж на средна възраст на 30 декември. 

„След като полицаите са отишли на място лицето, което подало сигнала, е посочило кола, в която лицето е затворило стъклата на колата и се е заключил в автомобила. Той е тръгнал в опит да осуети проверката, а служителите на реда са го последвали със служебния автомобил“, каза още той. 

Директорът на полицията уточни, че при тръгване мъжът е направил опит да блъсне техния колега и допълни, че на светофар патрулката е спряла пред преследвания автомобил и те са започнали действия по проверка. В този момент преследваният автомобил е блъснал друга кола зад себе си и тръгва да бяга. 

Малко след това случаят се повтаря на бензиностанция в града.

„Тогава нашите служители за първи път правят опити да счупят стъклата на автомобила и да извадят лицето. Това не се случва. Същият тръгва отново“, разказва директорът. 

Малко по-късно се отзовава втори и трети екип на полицията. 

„След като става ясно, че вследствие на катастрофата автомобилът няма възможност да продължи преследването – колегите започват действия по изваждане на лицето от колата. За съдействие пристига и екип на „Пътна полиция“. Непосредствено след поставяне на белезници, лицето получава конвулсии и при оказаната спешна медицинска помощ е констатирано, че е починал“, заяви старши комисар Лазар Христов.

Той обяви, че един служител на реда е настанен в болница без опасност за живота. 

„Това не е планирана акция. Нашите колеги не са знаели дали има криминално минало и какво е неговото психично здраве“, каза директорът на МВР-Стара Загора. 

Нямаме категорични данни, че смъртта на лицето е настъпила заради нашите служители, категоричен бе той. 

Образувано е следствено дело. 

„Във връзка с големият обществен интерес и обективността, която трябва да проявим и да сме максимално безпристрастни, сме назначили две проверки в областна дирекция МВР- Стара Загора. Първата е с дата на следващия ден, на 31 декември. Тогава е назначена комплексна проверка относно изпълнението на служебните задължения на тези лица и целият този случай. Втората проверка беше назначена във вчерашния ден, спрямо действията на конкретен колега, който управлява автомобила, който е тъмпонирал, така да го кажа на наш жаргон, преследвания нарушител. Във вчерашния ден е разпоредена и проверка от инспектората на МВР, която е във ход“, заяви още комисар Христов.

Той увери всички граждани, че тези проверки ще бъдат извършени максимално кратко.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации