23.8 C
Варна

Новини от Варна и региона

понеделник, юли 15, 2024

Адвокат с тежки думи за случая „Стара Загора“: Полицаите не са обучавани в преследване на лица в движещи сe коли

Най-четени

Още публикации

Дейността по преследване и задържане на лица, които се намират в движещи си автомобили, не е правно регламентирана в Закона за МВР или друг нормативен акт. Освен това нито един служител в МВР не е обучаван за подобна ситуация. Това заяви в студиото на Нова телевизия адвокат Галентин Грозев.

По думите му никъде не е описано как се действа. След случая на 25 август 2022 г. с двамата бургаски полицаи, които загинаха при препречване на пътя на автобус, са издадени методически указания.

„Тези правила са лаконични, общо 6 страници и касаят всички хипотези. По отношение на преследването на автомобили има 9 реда, в които се описва за какво става дума, още 3 реда какво се прави при ПТП и още 4 реда при евентуална употреба на оръжие. Това е всичко в методическите указания. Те са спуснати за сведения на служителите. Питайте главния секретар какъв контрол е оказал по тези указания”, заяви адвокат Грозев.

„Тези указания са нещо като книжка за карате. Като я прочете човек, му връчват черен колан и го плащат на световното по карате. И после се чуди човек, защо се е прибрал пребит. Няма практическо обучение в МВР. Нито един служител не е обучен за водач на автомобил. Практически в МВР няма нито един полигон, нито автополигон, нито мотополигон, нито има такива действия, които се извършват в други служби като НСО”, обясни той. „Нито един служител в МВР не е обучаван за преследване и действията, които се случват след това”, заяви още адвокат Грозев.

Според него действията на служителите на МВР в Стара Загора са законосъобразни. „Ясно се вижда, че главата и раменете на лицето не са засегнати при задържането”, обясни адвокат Грозев. И предположи, че задушаването може да е причинено и от катастрофата.

„Не видях отворен еърбег в колата, а е имало поне 3 ПТП-та. Не видях колан. Човек с колан, не може да бъде изваден по този начин. Преди това 20 минути се е движел почти неадекватно из Стара Загора. Вероятно става въпрос за голяма житейска трагедия. Самият човек е бил в състояние, което сам не може да контролира, а полицаите не са знаели, че е в такова състояние”, обясни адвокат Грозев.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации