29.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

неделя, юли 21, 2024

Най-много поскъпват новите жилища във Варна

Най-четени

Още публикации

Сред големите градове в страната най-много са поскъпнали жилищата ново строителство във Варна – с 23,4% за година, показват данни на Националния статистически институт. При старото строителство най-голямото покачване на цените е в Русе – с 21%.

В резултат Русе се изкачва на първо място сред големите градове в страната с над 120 хил. жители в класацията за най-бързо общо поскъпване на жилищата, след като преди това на челната позиция беше Варна, а преди това първото място беше за Бургас. През третото тримесечие на миналата година цените на апартаментите и къщите в Русе са с 20% по-високи спрямо същия период на предходната година. Но от НСИ не са публикували каква е промяната на цените на апартаментите и къщите ново строителство в Русе.

Имотите в останалите пет големи града с над 120 хил. жители също поскъпват. Покачването на цените на жилищата във Варна и Бургас близко по размер, а в останалите големи градове поскъпването е по-малко.

На второ място по общо поскъпване на къщите и апартаментите е Варна с ръст от 16,2% за година. Второто място се дължи основно на голямото повишаване на цените на новото строителство. Но и поскъпването на жилищата в стари сгради също е съществено – с 12,7%. Тези данни на НСИ не включват продажбите в курортни комплекси. Варна е градът с най-голяма разлика в движението на цените на ново и старо строителство.

На трето място в класацията по общо покачване на цените на жилищата е Бургас с 15,6% за година, показват данните на НСИ. В морския град цените на съществуващите апартаменти и къщи са нараснали с 13,2% за година, което поставя Бургас на второ място по този показател, веднага след Русе. При новите жилища в Бургас е регистрирано значително по-голямо покачване на цените – с 21,1% за година. Движението на цените на новото строителство до голяма степен зависи от това какви имоти излизат на пазара. Ако са завършени повече луксозни жилища цените са по-високи, но ако на пазара излязат апартаменти в по-обикновени кооперации, средните цени на сключените сделки са по-ниски и съответно отчетеното поскъпване също е по-малко, а може да бъде регистриран и спад на цените.

На четвърто място по поскъпване на имотите за година е Пловдив с общ ръст на цените от 8,1%. В Пловдив също има голяма разлика при движението на цените на новото и старото строителство. Поскъпването при новото строителство в града под тепетата е с 13,4% за година. А цените на съществуващите жилища са нараснали с 3,3%, показват данните на НСИ.

Петото място в класацията е за София. Имотите в столицата са поскъпнали със 7% за година. При новото строителство ръстът на цените в града е с 6,3%. А при съществуващите жилища поскъпването е със 7,4%. София е градът с най-малка разлика между движението на цените на жилищата ново и старо строителство.

На шеста позиция е Стара Загора с повишение на цените на къщите и апартаментите с 4,6% за година. Цените на новите жилища в града са нараснали с 10,5%, а съществуващите апартаменти и къщи са поскъпнали с 2,1%.

Любопитно е, че в два от шестте най-големи града в страната покачването на цените на съществуващите къщи и апартаменти е по-голямо отколкото на новите, пише „Труд“.

В Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора поскъпването на новото строителство е по-голямо. През 2020 г. във всички големи градове на страната старото строителство се представя по-добре по отношение на движението на цените. След това обаче, това се промени и сега в редица градове поскъпването на новото строителство е по-голямо отколкото на съществуващите апартаменти.

Общо за страната жилищните имоти са поскъпнали с 9,2% за година, показват данните на НСИ. При новите ръстът на цените е с 9,5%, а при съществуващите – с 9%.

Само в рамките на второто тримесечие на годината лидер на пазара е Русе с повишение на цените на имотите с 8,6%. Лидер по поскъпване на старото строителство през тримесечието е Варна с 3,3%, а при новото строителство на първо място е Бургас с повишение от 13,2%.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации