25.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

неделя, юни 23, 2024

Благомир Коцев: Варна получава нови 17,5 милиона лева по Плана за възстановяване

Най-четени

Още публикации

Кметът на Община Варна Благомир Коцев подписва нови пет договора за безвъзмездна финансова помощ от 17,5 млн.лв. по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ). Те са по процедура “Модернизация на образователна среда“ и засягат три варненски училища и две детски градини.


По три от договорите се  предвиждат основен ремонт, мерки за енергийна ефективност и мерки за достъпна среда на ОУ „Йордан Йовков“, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и ОУ „Добри Чинтулов“.


ОУ „Добри Чинтулов“ е най-голямото основно училище в район „Младост“, в което на две смени учат близо хиляда  ученици от първи до седми клас в 39 паралелки. Договорът е за  основен ремонт, изолации,  изграждане на външен асансьор. Ремонтът предвижда смяна на външната дограма, цялостна топлоизолация и подмяна на подовите настилки, вътрешен ремонт. Ще се изгради и STEM /Science, Technology, Engineering, Math/- среда в училището, при която се  комбинират различните предмети, така че те да са приложими в реалния живот. Стойността на проекта е близо 4,5 млн. лв.


На същата стойност – близо 4,5 млн. лв., е проектът за саниране и достъпна среда на ОУ „Йордан Йовков“. В него третият етаж ще бъде преустроен за осигуряване на STEM среда, ще има подмяна на  външната дограма, монтиране на  фасадна система с топлоизолация и  каменна облицовка, за да се  постигне клас „А“ на енергийна ефективност. Ремонтът включва и мерки за намаляване  разходите за отопление. Ще бъдат изградени всички елементи за достъпна среда, включително и нов асансьор.


Третото училище, което ще получи безвъзмездна финансова помощ от близо 4,5 млн.лв., е ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“. В него ще бъдат ремонтирани учебните стаи, коридорите, санитарните възли и фасадната  топлоизолация и ще се извърши  подмяна на дограма, хидро- и топлоизолация на покривни конструкции, подове и др. Предвидено е изграждане на фотоволтаична електроцентрала (ФЕЦ) за собствено потребление, която ще е на покрива на основната сграда.

Ремонт ще има и в пространството пред централния вход, за да се подобри достъпът до сградата. И в това училище се предвижда изграждане на STEM среда.


Община Варна очаква покана за подписване на още два договора за финансиране по НПВУ. Те предвиждат основни ремонти и саниране на две детски градини – близо 2 млн. лева за ДГ №17 „Д-р Петър Берон“ – за  изграждане на външен асансьор, надстрояване на топла връзка, надстрояване и пристрояване на тераса над физкултурен салон и изграждане на английски двор, газифициране на сградата и  монтиране на фотоволтаична централа; и други 2 млн. лв. за ДГ №18 „Чайка“, в която ще се направи  топлоизолация на фасадата и покрива, подмяна на дограма, облицовка на  басейна, ремонт на  помещенията на детските групи,  подмяна на ВиК и електрическата инсталации, както и котелната уредба.


Припомняме, че в края на 2023 г. кметът Коцев подписа други два договора за 17 млн. лв. безвъзмездно финансиране по НПВУ. Със средствата ще бъде построено ново четириетажно крило на ОУ „Добри Чинтулов“, нова зала за танци и спорт за  СУ за ХНИ „Константин Преславски“ и ще се ремонтира средношколското общежитие „Михаил Колони“.

Снимка: live.varna.bg

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации