31.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

вторник, юли 23, 2024

Кметът Благомир Коцев: Търсим модерни дългосрочни решения за уличното осветление

Най-четени

Още публикации

Съвместен доклад на районните кметства и Дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ (ИИБ) ще даде пълна информация в кои части на града осветлението има нужда от рехабилитация. На базата на данните от него ще бъдат остойностени дейностите по подмяна на осветителни тела и други компоненти. 


Това каза в отговор на журналистически въпроси кметът Благомир Коцев след днешната, първа за годината, сесия на Общинския съвет във Варна. Той обясни, че в момента екипи от районните администрации, представители на фирмите за поддръжка и на Дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ обхождат всички райони, за да подготвят пълния анализ на състоянието на уличното осветление. 


Договорите с фирмите за поддръжка, които са различни за различните райони на града, са изтекли на 31 декември, без да съм уведомен, каза кметът. По думите му, ще има санкционирани служители, а договорите ще бъдат подновени, така че фирмите бързо да отстранят проблемите. Те много често са свързани с кражба на кабели и различни компоненти, неправомерно вмешателство в таблата за управление и други вандалски прояви. 


Приоритет на общината обаче е генерална промяна в концепцията на управление и осъвременяване на осветлението, каза още Благомир Коцев. Целта е да се изгради модерна и умна система за управление. Тя ще предотврати вандалските прояви и ще даде възможност да се контролира осветлението в целия град от един команден пункт, обясни той. В момента по този начин се наблюдава състоянието на уличното осветление по основните булеварди в града. 


В тази връзка кметът Коцев допълни, че в бюджета на Община Варна за 2024 г. ще бъде заложено видеонаблюдение на над 2 000 ключови места в целия град. Както стана ясно по-рано тази седмица, проектът ще стартира с монтиране на камери на 16 критични точки, където се образуват нерегламентирани сметища. Дългосрочната цел е да се подобри чистотата в града, но и да се предотвратят кражбите на общинско имущество в целия град, посочи още Коцев.


По отношение на спирките на обществения транспорт, Благомир Коцев каза, че общината търси варианти те отново да бъдат отдадени на концесия. Предишните договори за отдаване под наем са изтекли още преди встъпването му в длъжност, поясни той. Другият вариант е да ги поддържа общината, за което трябва да бъдат заложени средства в бюджета, уточни кметът и обобщи, че състоянието на спирките е лошо най-вече заради некачественото им изпълнение. 


Обсъждан е и вариант за концесиониране на подлезите, обясни още кметът, като посочи, че много от тях представляват търговски интерес, но за други трябва да се погрижи общината. В стоте милиона лева безвъзмездна финансова помощ от държавния бюджет за 2024 г. са заложени и проекти за ремонт на подлезите във Варна, допълни кметът. 


По думите му, вече се подготвя Бюджет 2024 на Община Варна. Засега не мислим в посока повишаване на такса-смет и данък сгради, каза още Благомир Коцев.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации