24 C
Варна

Новини от Варна и региона

неделя, юни 16, 2024

Рибари от най-северното Черноморие се готвят за протест

Най-четени

Още публикации

Рибари от най-северното Черноморие са в готовност да излязат на протест заради законопроекта за разполагането на вятърни електроцентрали в Черно море в района на Шабла, съобщава БНР.

В края на миналата година група депутати внесоха законопроекта, а според тях това, ще донесе огромни ползи на добричкия регион чрез разкриването на работни места и осигуряването на инвестиции в инфраструктурата на сушата. По думите на Ивайло Мирчев от ПП-ДБ в морето около Шабла за няколко години могат да се изградят поне 6 гигавата мощности, с което би се гарантирало енергийната независимост на страната ни. Той дава за пример и съседна Румъния, където подобни ВЕИ съоръжения вече са изградени в морето.

Тази идея обаче среща отпор от страна на рибарската общност. Според тях вятърните електроцентрали ще повлияят негативно на миграцията на рибите, ще нанесе поражения и върху туризма в региона.

Законопроектът за изграждането на вятърни електроцентрали вносителите очакват да бъде гласуван в Народното събрание още през този месец. Ако той обаче не изпълнява конкретни критерии, рибарската общност в Крайморска Добруджа е готова да излезе на протести, посочи Виктор Лучиянов от Балчик. Според него такива вятърни съоръжения в морето ще оставят в историята редица видове риби по нашето крайбрежие.

Лучиянов е категоричен, че рибарската общност не е против изграждането на ветрогенератори в морето, но те не трябва да бъдат разположени в шелфовата зона. В законопроекта е записано, че съоръженията ще бъдат поставяни на разстояние между 20 и 50 км от брега. Според Виктор Лучиянов обаче, предвид спецификата на морето в шабленския и каварненския регион това не е достатъчно.

Във внесения законопроект депутатите дават пример и с вече изградените ветрогенератори в морето в съседна Румъния. Според Лучиянов не може да се направи сравнение как ще се отразят подобни съоръжения по българското крайбрежие, тъй като има специфични разлики в морето.

За да изразят още по-категорично мнението си, рибарите са готови и на масови протести.

Източник: БНР

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации