21.5 C
Варна

Новини от Варна и региона

понеделник, юли 22, 2024

За първи път в България: Жена с трансплантиран черен дроб стана майка

Най-четени

Още публикации

Две години след успешна трансплантация на черен дроб, 29-годишната Петя Йорданова от Димитровград сбъдва мечтата си да стане майка. Бременността ѝ проследява проф. д-р Иван Костов в СБАЛАГ „Майчин дом“. Бебето Рая се ражда по естествен път 40 дни по-рано. За новороденото в продължение на 43 дни се грижиха неонатолозите от „Майчин дом“, съобщиха от здравното заведение.

Петя е диагностицирана с тежко автоимунно заболяване на черния дроб в детско-юношеска възраст, като през годините състоянието ѝ се усложнява. 2019 г. е най-критична за нея, тъй като изпада в чернодробна кома, а лекарите не хранят големи надежди, че ще оцелее. Но тя се преборва и се събужда навръх Голяма Богородица.

От този момент трансплантацията е единственото спасение за нея. Отново на голям християнски празник, на Димитровден, през 2021 г. Петя влиза в операционната на ВМА за първата у нас сплит трансплантация. Извършва я екипът на проф. Никола Владов, чернодробен хирург и трансплантолог. А докато чака за животоспасяващата операция, е под наблюдението на проф. Крум Кацаров и целия екип гастроентеролози от ВМА.

След чудото с трансплантацията, Петя забременява. По препоръка на проф. Владов тя е пренасочена за проследяване от проф. д-р Иван Костов от „Майчин дом“.

Когато видях Петя с нейния съпруг и бебето на изписването заедно с двамата професори от ВМА – се почувствах истински щастлив“, каза проф. Иван Костов при изписването на малката Рая от Клиниката по неонатология в „Майчин дом“.

„Благодаря на моя акушер-гинеколог проф. Иван Костов за грижите и за професионализма. Благодаря на целия екип на „Майчин дом“ за отношението, за това, че аз и моята дъщеричка Рая сме живи и здрави. Пожелавам на всички бъдещи майки да изпитат това щастие, което аз изпитах и техните бебчета да бъдат здрави и благословени“, сподели Петя.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации