31.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

вторник, юли 23, 2024

Заплита се случаят с полицейската гонка в Стара Загора

Най-четени

Още публикации

Ново развитие по случая с полицейското преследване в Стара Загора, при което почина бившият шампион по борба Пламен Пенев. Областната дирекция на МВР обяви, че двама полицаи са отстранени от длъжност. Става дума за младши инспектори, за които са образувани дисциплинарни проверки. Това става пет дни след трагедията и ден, след като ръководството на полицията в Стара Загора защити колегите си, като обяви, че няма данни за превишаване на права от тяхна страна. 

Оказа се, че има полицаи, които по информация на NOVA са били заснети грубо да погазват служебната дисциплина. Както и самите роднини на починалия коментираха, граждани са направили много клипове по време на самата гонка и изваждането на Пенев от автомобила. Странното, обаче, в случая е, че част от тези клипове вече са изчезнали от социалните мрежи.

Междувременно се появи информация, че Пламен Пенев е имал психични проблеми, но според експерти това е много чувствителна информация и не бива да се спекулира с нея.

„Искам да подчертая, че разпространяването на чувствителна медицинска информация, каквато е психиатрична диагноза, информация за хоспитализация, която вчера стана масово известна и във социални мрежи, и по медии –  е крайно неетично и нередно. Човек има право на конфиденциално отношение в тази сфера и не е редно, както спрямо починалия, така и близките, такава информация да бъде разпространявана”, заяви доктор Иван Добринов и допълни: „Тук се появи още един много сериозен проблем, за който говорим от години. Това е липсата на една система за обхват на хората с психични проблеми, тъй като голяма част от пациентите с психиатрична патология имат хронично рецидивиращи болести. Това означава, че следващото влошаване е въпрос на време – дори, ако човек, овладял острия си епизод, не полага активно усилия за поддържане на здравословното си състояние”.

Доктор Добринов подчерта, че хора с психиатрични заболявания не се проследяват диспансерно, когато са в ремисия.

„Всичко, което се появи в публичното пространство до този момент, буди недоумение за начина на действие на полицаите, които са били на мястото. За съжаление, кадрите са в тъмната част на денонощието и не са много ясни, но от движенията, по своята рязкост и динамичност, включително скупчването на много хора на едно място, без да се знае защо, не е трудно да преценим, че шестима души едновременно не могат да проверят лична карта на един човек и очевидно правят нещо друго. Всичко това говори за проблеми в действията”. Това заяви от своя страна Емил Йорданов, адвокат на семейството на Пламен Пенев, който почина след гонка с полицията в Стара Загора.

По думите му до голяма степен тези дела се решават от медицинските експертизи. Именно те ще покажат какви увреждания е имал пострадалият, добави защитникът. Той сподели и че няма потвърждение на появилата се информация, че Пенев е бил задушаван от органите на реда. Според него обаче кадрите биха могли да потвърдят един подобен изход.

„Има достатъчно записи и това, че по някакъв начин са свалени от интернет, не означава, че те няма да бъдат въведени в досъдебното производство”, коментира Йорданов. Адвокатът отрече да има информация за това дали Пенев е носил нож в себе си и е заплашвал други граждани с него.

„Прави впечатление, че се говори с недомлъвки. Очевидно доста хора искат да заемат някаква защитна позиция, включително и твърденията за здравословното състояние на пострадалия са една чисто защитна позиция за тези, които се притесняват от дисциплинарно наказание. Търсят се оправдания, защото това, че човекът е имал заболяване, не означава, че трябва да бъде убит от бой”, заяви още адвокатът.

„Съмнението, което имам, е, че става въпрос за тежко физическо въздействие върху мъжа. От какъв тип – не мога да кажа. Дали е притискан, дали е удрян и това е довело до смъртния изход, ще кажат медицинските експертизи”, изтъкна Емил Йорданов.

Той смята, че случаят е можело да бъде покрит, ако не е било силното медийно отразяване.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации