25.8 C
Варна

Новини от Варна и региона

събота, юли 20, 2024

6-годишният Мартин хвана кръста в ледените води на Тунджа (СНИМКИ)

Най-четени

Още публикации

Точно 5 минути преди 8 часа сутринта, млади момчета и по-възрастни мъже- над 250 души, нагазиха във водите на река Тунджа. За ежегодния ритуал, в града на Ботев са дошли хора от почти цяла България.

6-годишният Мартин хвана кръста тази година в ледените води на Тунджа. Мартин е на 6 г. Миналогодишният носител на кръста Теодор е на 2 г. и 6 месеца, той също участваше днес в ритуала, както и още 4-5 деца. По традиция кръстът се дава на един от малките участници в Мъжкото хоро в Калофер.

мъжко хоро Калофер Тунджа
мъжко хоро Калофер Тунджа

Стотици са зрителите на ритуала. Преди да влязат във водите, участниците в хорото бяха благословени по традиция, от там шествието с тъпани и народни хора тръгна към Черковския мост на река Тунджа.

Мъжете пеят песента „Залюбиела е Василка“.

По традиция в ледените води на реката първо влизат местните, а след това и желаещите от гостите, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

По традиция първо влизат калоферци, извършва се ритуалът, след това може да влезе всеки. Водата е осветена и между 100 и 150 души ще влязат в Тунджа за ежегодния ритуал, преди него обаче калоферци ще отидат до черквата Св. Архангел Михаил.

Калофер Тунджа

Вече е традиция, че след изваждането на кръста, всеки желаещ може да го пипне и докосне, а множество деца също участват в ритуала.

И тази година няма лед и сняг. В топлото януарско време подготовката за мъжкото хоро започна още от 5 януари с червено вино и домашни мезета.

В последните години стотици идват в града на Ботев, за да се докоснат до традицията. Всички къщи за гости и хотели в града обикновено са препълнени с туристи.

Хорото е по улиците на града, за да огласи с гайди и хора всяко кътче на града. Очаква се в 8.00 ч. мъжете да нагазят във водите на река Тунджа.

Снимки: БГНЕС

Източник: БГНЕС

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации