13.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

неделя, април 28, 2024

Напусна ни едно от най-големите имена в световния футбол

Най-четени

Още публикации

Легендата на Бразилия и световния футбол Марио Загало почина на 92 години, съобщиха от семейството му. Той е първият, ставал световен шампион като футболист и като треньор. Загало печели два пъти титлата като играч през 1958 и 1962 г., а през 1970 г. е селекционер на бразилския национален отбор, считан от мнозина за най-добрия в историята на футбола, пише Блиц.

Легендата има пряко участие и за четвъртата световна титла на „селесао“, като през 1994 г. беше помощник-треньор и координатор в отбора, ликувал с трофея на Мондиала в САЩ. Загало беше селекционер на Бразилия и през 1998 г., когато тимът загуби финала на Мондиала от Франция. Година по-рано тимът спечели Копа Америка, когато е един от най-известните моменти на Загало като треньор. Тогава феновете не харесват и критикуват „селесао“, но след триумфа той изкрещява в телевизионните камери:

„Ще трябва да ме търпите!“. Марио Жорже Лобо Загало е роден на 9 август, 1931 в Масейо. Семейството му се мести в Рио де Жанейро преди той да навърши година. Мечтата му е да стане пилот на самолет, но трябва да се откаже от нея заради проблеми със зрението. Вместо това учи счетоводство и играе футбол в свободното си време за местния клуб Америка. Лявото крило е носил екипите още само на два отбора – Фламенго и Ботафого. Триумфира с пет шампионски титли на щата Рио де Жанейро.

С Фламенго през 1953, 1954 и 1955 г. и с Ботафого през 1961 и 1962 г. Дебютира за Бразилия на 26-годишна възраст, малко преди световното първенство в Швеция през 1958 г. Загало беше единственият жив член на бразилския национален отбор, който спечели световната титла през 1958 г. В Швеция той играе и в шестте мача, заедно с Гаринча и Пеле, който тогава е само на 17 г.

Припомняме, че Краля на футбола почина на 29 декември 2022 г. Гаринча пък си отиде от този свят през 1983 г. Франц Бекенбауер и Дидие Дешан са другите двама след Загало, които са станали световен шампион като футболист и като треньор. Кайзера вдигна световната титла през 1974 година с капитанската лента на ФРГ (Федерална република Германия) в Мюнхен, а през 1990 г. беше селекционер на Бундестима при спечелването на трофея в Рим. Дешан пък беше капитан на Франция при първия им триумф на домашния Мондиал 1998 година, след което като треньор изведе „петлите“ до световния връх през 2018 г.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации