14.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

четвъртък, май 2, 2024

АГ-болницата във Варна отбеляза Бабинден (снимки)

Най-четени

Още публикации

Бабинден – един от най-големите женски празници, посветен на „бабите“ – жените, които помагат при раждане, отбелязваме на 8 януари по нов стил. В Деня на родилната помощ акушерите и гинеколозите честват своя професионален празник.

Традиционният ритуал за Деня на родилната помощ се състоя в Акушеро-гинекологичната болница във Варна.

Ето как поздрави колегите си проф. д-р Емил Ковачев – управител на АГ – Варна:

Днес е Бабинден!

„Един от най-хубавите празници в българския обреден календар. Празник, дошъл до нас от древността и просъществувал през вековете, изразяващ почитта и уважението на българина към жената, която помага да се роди новия живот. Неслучайно Бабинден е поставен от традицията в началото на обредния календар, за да бъде символ на цикличността и вечността на живота и да даде оптимизъм за идните дни.

Днешният ден е празник на всички, за които посрещането на новия живот е професия, призвание и житейска мисия. Празник на всички акушер-гинеколози, акушерки, детски учителки и възпитателки, на всички жени, които са свързани с отглеждането на малките деца.

8-ми януари също така е и голям църковен празник, ден за почит към Свети Григорий Български и Свети Емилиан изповедник. Това прави днешния ден двойно благословен и благодатен, озарен от Божествената искра и осмислен от вярата в Бога.

Бих искал да поздравя всички колеги и тези, които отбелязват Бабинден като свой празник. Пожелавам здраве и удовлетворение от благородното призвание. Да бъдем щастливи с тази привилегия, която имаме – да посрещаме новия живот и да даряваме радост на семействата!

Честит Бабинден!“

Снимки: АГ Варна

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации