13.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

понеделник, април 29, 2024

Ето кога пускат новата Автогара във Варна

Най-четени

Още публикации

Новата автогара във Варна се очаква да заработи през май. Първоначалните прогнози бяха, че това ще се случи за коледните празници, но дейностите по новата сграда все още не са приключени. Остават довършителни работи, изграждането на общата климатична вентилация на сградата, санитарните възли, багажното, стаята за майки с деца.

Кадри от птичи поглед на дрона „Морско око“ показват напредъка на обекта. Основните дейности са завършени, асфалтиран е и теренът пред зданието.

Работата по сградата стартира през април миналата година в близост до настоящата сграда на бул. „Владислав Варненчик“ 158. Новото здание се вдига на мястото на газстанцията покрай ул. „Андрей Сахаров“ и някои постройки след нея, които вече са съборени.

Новата автогарата е с височина 6 метра. Тя ще има същия капацитет като старата по отношение на автобусите. Ще има 12 сектора за тръгване и 30 паркоместа за големи автобуси. Ще има гардероб, едно денонощно заведение, нощна чакалня.

Когато новата сграда бъде завършена и започне да функционира, старата сграда ще бъде съборена, а на нейно място ще бъде вдигнат търговски комплекс от голяма верига.

Сградата на Автогарата е построена през 1971 година. През 1998 година след приватизация става частна собственост. През годините са правени различни проекти и предложения за нова автогара. Има идея за такава до жп гарата.

Преди няколко години, по инициатива на собствениците „Автоекспрес“ АД, се прави проект за терен на ул. „Тролейна“ 48, но той не получава одобрението на главния архитект. Тогава се взима решение да се изготви проект за нова автогара на настоящия адрес на бул. „Владислав Варненчик“. Целият процес по разработването и предприемането на същински дейности по строителството отнема около 2 години.

Източник: moreto.net

Снимка: Морско око

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации