16.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

понеделник, април 29, 2024

Куриоз! 2,6 промила алкохол с дрегер, 0,00 с кръвна проба

Най-четени

Още публикации

Вода за уста и кафе с айриш сметана изкарват шофьорите пияни за дрегерите на Пътна полиция. Те отчитат огромни промили, а шофьорите остават без книжки. За разлика от фалшиво положителните тестове за дрога обаче, тук резултатите от кръвните проби излизат още на следващия ден.

Вероятно заради вода за уста точно на 31 декември млад софиянец остава без книжка. Това, разбира се, е хипотеза, но случаят е много драстичен. Синът на известен български художник се прибира към 10,30 часа. Момчето по принцип не близва алкохол. Има такъв случай, потвърдиха от полицията. Дрегерът отчел 2,6 промила алкохол в кръвта, казаха още от полицията. Автопатрулът го спира, без да е направил друго нарушение, като например каране с превишена скорост или отнемане на предимство, заради което полицаите имат право да проверяват. Когато няма пряк законен повод за спирането, шофьорът не е длъжен да се подлага на тест. Така може да го проверяват за документи – свидетелство за правоуправление и шофьорска книжка, което е неотменно право на полицията. Ако МВР не е обявило масова акция, за съмнения за алкохол или наркотици, трябва да има някакво необичайно движение на колата или поведение на водача, обясняват опитни юристи. Въпреки това момчето не отказва проба с дрегер и оказва пълно съдействие на полицията. Както и след случая незабавно се подлага на кръвна проба.

Той е с брекети и затова се изплаквал обилно с вода за уста няколко пъти дневно, пише „24 часа“.

Кръвната проба излязла още на следващия ден и изцяло оневинила младия мъж – резултатът бил 0,00 промила.

През това време колата му била иззета.

Причината са поправките в Наказателния кодекс, според които на шофьори, чиято проба за алкохол е над 1,2 промила, се конфискува автомобилът. В случай че не е тяхна собственост, се плаща левовата му равностойност. Същата е съдбата и на дрогираните водачи.

И докато при фалшиво пияните случаите са доста малко – под 1% от всички проверени, то за дрогирани числото е доста по-голямо – един на всеки 5. Там чакането е доста по-дълго и се стига до 6 месеца.

Причината е, че доскоро имаше само 3 лаборатории. От около месец МВР купи нови уреди, които да облекчат процедурата.

Но когато момчето отишло да си търси колата, полицаите започнали да му правят недвусмислени намеци, че вероятно се е уредил с нулевата проба, разказа баща му.

Той смята да търси правата си и по съдебен ред, защото историята с фалшиво положителния тест за алкохол объркала семейните планове за празниците. Той е изумен как може да има такова огромно разминаване между полицейския дрегер и кръвната проба. Съветва всички, дори и да не са толкова безупречни като сина му, да се подлагат на кръвна проба без отлагане. Дори и да има някакви следи от алкохол, те ще са реални и евентуално наказание ще е за реално извършено деяние, а не следствие от случайно или нарочно не добре калибриран уред.

Изумен е и от поведението на полицаите, които директно подозират сина му, че е извършил нещо нередно.

При подобни казуси на хората им се налага да си наемат адвокати. Прокуратурата ги обвинява за шофиране след употреба на дрога, а освен без книжка човек остава и без колата си. Най-често това става с протокол за доброволно предаване. Юристи съветват хората да не ги подписват. Колата пак може да бъде иззета, но с решение на съда.

Причината за фалшиво положителните резултати за дрога е, че полевите тестове хващат групи вещества. Това е т. нар. качествен анализ – образно казано, те казват да или не. Те отчитат наличие на тип, а не на количество и точен вид дрога. Това се установява с кръвна проба, а още по-добре – с урина, обяснява пред “24 часа” медик, който се е сблъсквал с такива случаи.

Например, когато някой е ходил на зъболекар и му е поставена упойка, полевият тест на МВР ще позитивира за хероин. Но това е група – опиати, а не самото вещество.

Кръвният тест ще докаже, че става дума за лидокаин. И той, като другите вещества, които завършват на “ин”, влияе на централната нервна система. В случая чрез прекъсване на сензитивността.

Доста по-често обаче заради прием на противогрипни лекарства, както и капки за нос тестовете показват употреба на амфетамин.

Този вид медикамент е измислен, за да облекчи възпалената лигавица на носа. Той я изсушава и така се възстановява дишането. Потиска и апетита. Затова в днешната медицина препаратите против грип съдържат псевдоефедрин вещество, които са от тази група, но категорично не са амфетамини. Така е и с някои продукти за отслабване, които облекчават апетита, допълва медикът.

Амфетамините и метамфетамините може да бъдат фалшиво позитивирани от препарати, които съдържат висока доза псевдоефедрин. Според лекари обаче човек трябва да поеме толкова голямо количество от прахчетата, че ще се отрови от парацетамола. И посочват, че има и обратна практика. Кокаинът например се разгражда много бързо, дори в кръвта. Имало подход за проверка, като се търсело друго вещество – метилекгонин. Дори да го има в кръвта или урината обаче, било въпрос на преценка на съда.

Някои препарати, които съдържат кодеин, могат фалшиво да позитивират тестове за опиати. Паравкодали например съдържат опиати, ако пиете една или две таблетки диазепам за сън, на другата сутрин тестът ви ще е позитивен. Чувствителността на тестовете е много голяма, дава още примери токсикологът. И добавя, че ако пушите трева в петък и ви направят тест в понеделник, той също ще е положителен.

Куриозен бил случаят на мъж, който, по неговите обяснения, изял голямо количество маково семе. От него се прави хероинът. Дали действително пробата му на полевия тест е била положителна заради семената, не е ясно, но кръвният тест доказал, че мъжът не е вземал наркотици.

Според адвокати дори седмица е много голям срок за излизане на резултата от кръвните проби. Тогава вече е образувано досъдебно производство, а прекратяването му отнема много повече време, дори човек да не е обвинен. Със сигурност обаче ще е с отнета книжка. А ако колата се води на името на друг – със свалени номера. И докато книжката се връща автоматично, за слагането на номерата трябва да се чака в КАТ.

Дали заради отнемането на коли, или засилените проверки, но пияните и дрогираните шофьори намаляват, отчитат от СДВР. Те провели акция на Йордановден и Ивановден. От направените 429 проби за алкохол, при една е отчетен резултат над 1,2 промила, а при три – под 1,2 промила. От 10 теста за шофиране под въздействието на наркотици два са дали положителен резултат, а един водач е отказал проба. Съставени са 98 акта по Закона за движение по пътищата и 372 фиша. За различни нарушения от движение са спрени 13 автомобила, а шест са с прекратена регистрация. Връчени са 371 електронни фиша на стойност 70 020 лева.

И макар случаите да намаляват, полицай от Нова Загора стана медийна звезда по всички грешни причини. На 6 януари той обърна патрулка след катастрофа, а при проверката се оказало, че е дрогиран. Мъжът пътувал по сигнал за произшествие.

От полицията в Сливен потвърдиха, че има такъв инцидент. В момента се води следствие. Полицаят временно е отстранен от работа, очакват се резултатите от кръвната проба.

По неофициална информация същият служител е уволнен от МВР преди месеци след внезапна проверка, при която е показал положителен тест за наркотици. По-късно съдът го възстановява на работа.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации