11.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

вторник, март 5, 2024

Проф. д-р Кантарджиев: Грипът се развива за около 2 часа

Най-четени

Още публикации

Пикът на грипа ще бъде в края на януари или началото на февруари. Това прогнозира проф. Тодор Кантарджиев – бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

През първата седмица на януари имаме 119 случая на болни от грип на 10 хил. население, т.е. на 100 души в момента боледува 1, посочи той. И обясни, че когато наближава пикът, на 100 души боледуват 10-12. Проф. Кантарджиев очаква плавно увеличаване на случаите. Тази година доминиращият е грип тип А, който много по-лесно се лекува с доказаните антивирусни лекарства, посочи той.

Специалистът посочи кое е характерно за тазгодишния грип.

„От пълно здраве те сваля за 2 часа – нямаш сили да се вдигнеш от дивана. Повишена температура, болки в гърлото, суха, болезнена, непродуктивна кашлица, болки в мускулите и ставите“.
Той предупреди, че грипът има много кратък инкубационен период.

По думите му в момента са много и аденовирусите, които засягат горните дихателни пътища и са свързани със зачервяване на очите. След тях са риновирусите, които причиняват кашлица, хрема, болки в гърлото.

В момента COVID-19 много рядко протича тежко, коментира проф. Кантарджиев.
По думите му той няма да изчезне, но постепенно ще намалява. Специалистът прогнозира, че през март – април отново ще има повишаване на случаите.

Той отбеляза важността на филтъра на входа в детските градини.

В момента най-много боледуват децата до 4-годишна възраст, посочи проф. Кантарджиев.
По думите му в последния месец имаме два пъти по-малко случаи на варицела в сравнение с декември 2022 г. Той препоръча да се сложи ваксина на децата.

Има ли скарлатина, значи, че неправилно се лекуват инфекциите в педиатрията, каза още той.

Източник: БНР

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации