12.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

петък, май 3, 2024

Данъчните нахлуха в Билла и ОМВ

Най-четени

Още публикации

Масирани проверки на данъчни и други държавни служби са започнали към 10 ч. сутринта в сряда в магазините на австрийската верига за хранителни стоки BILLA в цялата страна, както и на бензиностанциите OMV – също австрийска собственост. 

В София се проверяват 8 обекта на BILLA, един в Пловдив и три магазина в Бургас. Проверки има също и във Велико Търново, където инспектори има в два супермаркета на австрийската верига, съобщава 24 часа.

Васил Велев: Бойкот на австрийски магазини и бензиностанции и тормоз за австрийските тирове

БИЛЛА се проверява по регламента за деклариране на стоки с висок фискален риск, както и качеството на месото, което се продава в магазините. След проверката на място следват и за производителите и вносителите на стоки за австрийската верига хранителни магазини.

От веригата бензиностанции OMV се проверяват обекти в Плевен, София, Варна, Пловдив и Бургас. Там заедно с данъчните има и митничари. Австрийските бензиностанции са поставени на предварително наблюдение за нарушения и проверяващите имат право включително да затворят обектите им.

Преди дни шефът на Билла критикува Асен Василев.

По думи на Вигинтас Шапокас, гл. изп. директор на BILLA България държавата иска да има пълен контрол върху тези 540 продукта и техните доставки. Такъв от 1 октомври вече е наложен на доставките от чужбина, а от 1 януари трябва да се отнася и за българските доставки.

„Аз ще получа от моя доставчик 1 камион с краставици и тепърва той трябва да попълни документ, че ми ги изпраща, а аз трябва да попълня документ, че ще ги получа без значение дали е събота или е след 22:00 часа. Сега обаче си представете 200 камиона дневно, които идват в различните ни магазини. Сега си представете, че сме се уговорили за доставка от 10 тона с доставчика, а той ни е изпратил 9,5 т. По закон трябва да изчакаме НАП и това ще ни отнеме освен документалната бумащина и още 4 часа.

Ако не изпълним това, трябва да платим 5 хил. лв. глоба“, обясни пред bTV ситуацията към новите изисквания Вигинтас Шапокас, предаде Пловдив 24.

От страна на бизнеса той разясни, че това би създало и натиск върху човешките ресурси, защото на този етап трябва да се назначат още хора, които да се занимават с тази документация не само в тяхната верига, но и в останалите.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации