23.6 C
Варна

Новини от Варна и региона

понеделник, юли 22, 2024

България, Румъния и Турция подписват меморандум за Противоминна военноморска група

Най-четени

Още публикации

България, Румъния и Турция ще подпишат днес Меморандум за разбирателство за създаване на Противоминна военноморска група в Черно море (МСМ Black Sea), съобщи Министерството на отбраната. Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов замина в сряда на посещение в Турция, където днес в Истанбул ще се състои официалното подписване.

Решението за одобряване на меморандума от българска страна беше взето на правителствено заседание през декември 2023 г.

Създаването на Противоминната военноморска група в Черно море (MCM Black Sea) е инициирано от Турция през август 2023 г. с основна задача да бъде осигурена безопасността на морските пътища в Черно море в противоминно отношение и противодействие на минната заплаха, възникнала след началото на руската агресия срещу Украйна.

Дейността на MCM Black Sea има изцяло мирен характер и не е насочена срещу никоя друга държава. Очаква се тя да спомогне за подобряване на взаимодействието и добросъседските отношения между участниците, без това да заменя присъствието и провежданите дейности по възпиране и отбрана на НАТО в района на Черно море.

Войната в Украйна, започната от Русия, води до рискове за нашата територия, за сигурността на корабоплаването, и за да минимизираме тези рискове, се включват и военноморските сили на трите страни, за да разчистват от мини, надяваме се, успешно, обясни министърът на отбраната Тодор Тагарев в началото на януари. През ноември 2023 г. той заяви, че планираната противоминна операция в Черно море със съюзниците ни Румъния и Турция няма да нарушава Конвенцията от Монтрьо.

Представители на Турция, Румъния и България се срещнаха през април 2022 г. със свои колеги от Грузия, Полша и Украйна, за да обсъдят почистването на мините след руската инвазия в Украйна.

Министрите на отбраната на трите черноморски членки на НАТО обсъдиха плана и на среща на Алианса в Брюксел през октомври м.г., както и в Анкара през ноември.

Украинските военни съобщиха в края на декември 2023 г., че гръцки товарен кораб, плаващ в Черно море на път за украинско пристанище на река Дунав, е ударил руска мина.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации