30.8 C
Варна

Новини от Варна и региона

неделя, юли 21, 2024

Наградиха с ценна монета златния медалист по математика Дамян Накев

Най-четени

Още публикации

Кметът на Варна Благомир Коцев връчи монета, реплика на най-старото обработено злато в света, открито във Варненския халколитен некропол, на Дамян Накев, VIII клас в Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“.

Осмокласникът спечели златен медал на международното състезание по математика в Куала Лумпур, Малайзия.

Варненски ученик взе златен медал на Световната математическа олимпиада

Неговата учителка Павлина Парушева също получи от кмета монета с герба на Община Варна. На церемонията в Община Варна присъстваха също директорът на МГ „Д-р Петър Берон“ Елеонора Павлова, майката на момчето Теодора Узунова и заместник-кметът по образованието Павел Попов.

Дамян Накев се връща със златен медал от международния турнир WIMO Final 2023 в Малайзия. На състезанието за два часа се решават 30 сложни задачи от шест математически области – логическо мислене, алгебра, теория на числата, геометрия, комбинаторика. От около 300 участника в състезанието, той единствен предлага второ решение на задача, което е признато от журито за вярно.

Поздравявам Дамян Накев за огромния успех, който постигна на олимпиадата Куала Лумпур – златен медал по математика. Пожелавам му още много успехи занапред. Сигурен съм, че ще има такива, каза по време на награждаването кметът Благомир Коцев. Той посочи, че Община Варна се грижи за условията на талантливите, млади ученици от Математическата гимназия. Кметът съобщи, че вчера са подписани документи за възлагане на проектирането на новата сграда на стойност от окол 680 хил. лв. на гимназията и е осигурено финансирането за тази година, което е в размер на близо 9 млн. лв.

Директорът на училището Елеонора Павлова заяви, че всяка година около 70 ученици от Математическата гимназия печелят олимпиади и състезания, някой от тях успяват да повторят и потретят успехите си. Над 14 учебни предмета имат групи за подготовка на олимпиади и състезания, които получава финансиране по националната програма, посочи още Павлова.

Дамян Наков заяви, че от 5 годишен решава задачи. Все още не е решил какво ще е бъдещето му, но смята да остане в България.

Дамян от малък се увлича от математиката, занимава се сам и се справя. Съветвам го да следва пътя си и никога да не се оказва. Ако пред него има трудност, да намери решение, каза майката на Дамян – Теодора Узунова.

Кметът покани гостите в кабинета си, където г-жа Узунова подчерта, че училището има много талантливи деца и всички те трябва да бъдат насърчени.

Директорът Елеонора Павлова покани кмета за патрон на Балканиадата по математика през април тази година. Благомир Коцев посочи, че за него ще е чест да бъде патрон на състезанието и декларира, че математиката му е била любимият предмет в училище.

По думите на кмета, Община Варна ще подкрепи инициативата, както и подготовката на варненските шампиони в различните науки от различните училища за важни международни състезания.

Дамян Наков беше специално поздравен и за научното си постижение – по време на състезанието в Малайзия е приложил собствен иновативен подход за решаването на задачата и е бил единственият с такъв метод, който е бил признат от комисията. Според момчето, успехът се дължи на много усилия и часове решаване на задачи, като с кмета заедно пресметнаха, че трябва да отделя по около 17-18 часа седмично за усъвършенстване и тренировки.

При разговора Дамян Наков и кметът Благомир Коцев се договориха да организират съвместно съревнование по решаване на задачи в училището, в което и кметът да участва.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации