23.3 C
Варна

Новини от Варна и региона

събота, юни 22, 2024

Нови сгради, корпуси и пристройки на училища, детски градини и ясла ще има във Варна

Най-четени

Още публикации

Кметът на Община Варна Благомир Коцев подписа документите за кандидатстване по програмата на Министерството на образованието и науката „Изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2024 – 2026 “.


В обхвата на програмата са четири общински образователни институции – III Природоматематическа гимназия „Акад. Методий Попов“, Детска градина №39 „Приказка“, Детска градина №17 „Д-р Петър Берон“ и Детска ясла №5 „Чуден свят“.


Природоматематическата гимназия, която сега дели класните стаи с ОУ „П.Р. Славейков“, кандидатства за изграждане на нова сграда. Финансирането от МОН е 7,5 млн. лв., а съфинансирането от Общината е 6,7 млн. лв.


ДГ №39 „Приказка“ кандидатства за нов корпус за една яслена и три градински групи в район „Владислав Варненчик“. Предвидените средства от държавата са 3 млн. лв., а от Общината – 1,575 млн. лв.


Нова сграда за две градински групи, физкултурен салон и площадки за игра на открито – за това кандидатства ДГ №17 „Д-р Петър Берон“. За целта се иска 3 млн. лв. държавно финансиране и се осигурява местно съфинансиране от 2,067 млн. лв.


Детска ясла №5 „Чуден свят“ кандидатства пред МОН за 1 млн. лв. Общината ще доплати с 333 000 лв. за изграждане на пристройка за две яслени групи към съществуващата сграда в район „Младост“.


Общата сума, с която Община Варна ще съфинансира четирите проекта, е над 10,5 млн. лв., посочи кметът при подписването на договорите, а заместник-кметът Павел Попов уточни, че още едно училище ще се финансира по програмата. Това е ОУ „Захари Стоянов“, което в момента дели една и съща сграда с Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“. То кандидатства от свое име за 3 млн. лв. за надстрояване на три етажа над столовата.


След обявяването на класирането от страна на МОН, Община Варна ще изготви график за строително-монтажните работи така, че да не се възпрепятства учебният процес, увери заместник-кметът по образованието Павел Попов, който координира дейностите по подготовката на проектите.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации