15.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

сряда, май 1, 2024

Нови 40-50 км от АМ „Хемус“ ще бъдат пуснати до края на годината

Най-четени

Още публикации

„До края на годината ще имаме изградени нови между 40 и 50 км от АМ „Хемус“. Това заяви в предаването „Събуди се“ на Нова телевизия министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков.

Той посочи, че до един месец ще има пълна документална готовност за продължаване на строителството на участъци 1, 2, 3 и 9 на магистралата, от които 1 и 3 ще са готови до края на тази година.

„Участъци 4, 5 и 6 е възможно да започнат да се изграждат от средата на годината“, допълни още министърът. Предстои да се пусне за движение и участъкът от 23 км между Макреш и Бела от магистралното трасе между Видин и Ботевград, а до края на годината да се пусне и участъка от Ботевград до Мездра.

Напълно завършена ще бъде и АМ „Европа“ от Калотина до София. Министърът информира още, че предстои да се обяви разширяването в по-голям габарит на 22 първокласни пътни отсечки в страната, които ще бъдат модернизирани като скоростни пътища с по две ленти в посока. Заложени са 122 млн. лв. за проектиране.

„Това е бъдещето. Ако икономиката и промишлеността са сърцето на развитието на страната, то пътищата са артериите“, коментира той.

Автомагистрала „Тракия” също ще се разшири с по едно платно в посока между София и Пловдив. Подготвена е обществена поръчка за идеен проект, която ще бъде пусната през февруари. Реалното строителство обаче се очаква да започне след поне 3 г., а разширението да е факт – до 5-6 г., подчерта регионалният министър.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации