15.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

понеделник, април 29, 2024

300 000 семейства с деца ще получат компенсации за гориво

Най-четени

Още публикации

Единствено семейства с деца от уязвимите групи ще получават компенсации на разходите си за гориво. Помощта ще се изплаща през програма на социалното министерство, в размер до 300 лв. за домакинство.

Вноската по закона за компенсиране на потребителите ще се изчислява от министъра на икономиката.

Близо 70 млн. лв. е сумата за декември 2023 година, която производителите на нефтопродукти от суров петрол с произход Русия трябва да внесат във фонд „Сигурност на електроенергийната система“.

Познатата компесация с 25 ст. за литър гориво вече няма да се случва „на колонка“ и на нея няма да имат право всички потребители.

На подпомагане ще подлежат само 300 000 семейства с деца от уязвимите групи, които получават месечни помощи за отглеждане на дете до завършване на средно образование.

Сумата е в размер до 300 лв. и ще се изплаща от Агенцията за социално подпомагане за три месеца – от 1-ви декември 2023 – до 29-и февруари 2024 година, по служебен път, без да е необходимо семействата да подават заявления.

Програмата е разработена от социалното министерство и Министерството на икономиката и е одобрена от правителството, според разписаното в Закона за компенсиране на разходите на потребителите.

Той регламентира, че парите за компенсация на домакиствата ще се събират във фонд „Сигурност на електроенергийната система“ от месечните вноски на производителите на нефтопродукти, произведени от суров петрол с произход Русия.

Размерът на масечната вноска определя министърът на икономиката и индустрията след изчисления по формула, заложена в закона, до 15-о число на текущия месец, съобщава БНР.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации