29.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

вторник, юли 23, 2024

Варна е на прага на грипна епидемия

Най-четени

Още публикации

Ръст на пациентите с грипоподобни симптоми отчитат общопрактикуващи лекари от Варна. Докато през декември хората се заразяваха предимно с COVID, през последната седмица най-честите оплаквания са типичните за грипа рязко вдигане на висока температура, болки в ставите и мускулите и умора.

“Те отшумяват за 5-7 дни, до момента не наблюдаваме сериозни усложнения. Има единични случаи на отити и бронхити, но още сме на прага на грипната вълна”, каза за „Труд“ д-р Светлин Митев, личен лекар и председател на Районната колегия на БЛС.

Той призна, че има скрита заболеваемост, тъй като малцина си правят тестове. “Много хора карат COVID и респираторни вируси на крак, при грипа обаче това не е възможно заради острото начало”, допълни д-р Митев.

Настъплението на грипа отразяват и данните на РЗИ – Варна. През последната седмица лабораторно доказаните случаи са 65 и са тройно повече отколкото през предходната.

Броят на болните с остри респираторни заболявания леко намалява от 581 на 563, като най-засегнати са учениците и хората в активна възраст. 28 са развили усложнения и се лекуват в болница.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации