29.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

вторник, юли 23, 2024

Грипът настъпва! Първата област у нас с обявена епидемия от утре

Най-четени

Още публикации

Грипна епидемия в област Смолян влиза в сила от 18 януари до 24 януари 2024 г. Това е първата област у нас с обявена епидемия. 

Решението е взето въз основа на повишаване на заболяемостта от грип и остри респираторни заболявания, достигнала епидемични стойности от 268,9 заболели на 10 000 население, както и доказана циркулация на грипни вируси в Смолянска област.

Временните противоепидемични мерки, които влизат в сила включват: преустановяване на плановите консултации на здрави бременни жени и деца; преустановяване на профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации; преустановяване на свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и социални институции за деца и възрастни; провеждане на стриктен ежедневен филтър в детските ясли, градини и училища, като установените болни деца се връщат в дома; не допускане на работа заболели от персонала; засилена текуща дезинфекция, двукратно дневно и често проветряване на помещенията.

По-рано тази седмица от Регионалната здравна инспекция в Габрово съобщиха, че са изолирани първите положителни проби за грипен вирус тип А. Оттам посъветваха гражданите, ако имат симтоми като отпадналост, висока температура, мускулни болки или втрисане, незабавно да потърсят лекарска помощ, за да избегнат усложнения от грип. 

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации