31.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

вторник, юли 23, 2024

Около 10 000 паркоместа ще се обособят в „зелената зона“ във Варна

Най-четени

Още публикации

Около 10 000 паркоместа ще осигури „зелената зона“ за кратковременно паркиране във Варна, каза в интервю за БНТ Младен Иванов, директор на ОП „Паркинги и синя зона“. Той уточни, че тя ще бъде разделена на 7 подзони и включва районите от обхвата на действащата в момента „синя зона“ до бул. „Васил Левски“.


Въвеждането на „зелената зона“ зависи изцяло от темповете на работа на строителните фирми, които ремонтират улиците, уточни Иванов. По думите му, на места всички дейности са приключили, паркоместата са разчертани и остава само монтирането на указателните табели, като общината осъществява контрол по спазване на сроковете и качеството. В някои райони строително-монтажните работи изостават още от миналата година и е направен график за наваксване на изоставанията, така че зоната да стартира от пролетта на тази година.


На въпрос за актуализация на цените за паркиране, Младенов отговори, че ценовата политика на общинското предприятие се определя от Общинския съвет и окончателно решение ще се вземе след обстоен анализ на работата на двете зони, когато заработят заедно.


Засега разширяване обхвата на зоните за платено паркиране не се предвижда, уточни директорът на предприятието и допълни, че фокусът е търсенето на терени за изграждане на буферни паркинги. Припомняме, че в проектобюджета за 2024 г. e заложена сума за начало на проектирането на два буферни паркинга в район „Приморски“, като такива средства могат да се насочат и от другите програми за финансиране на проекти на общината.


Въвеждането на зоните за кратковременно паркиране не само разтоварва централната градска част, но въвежда ред в паркирането, какъвто преди няколко години нямаше, коментира Младен Иванов и добави, че общината ще въведе смарт-системи за управление на плащанията.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации