31.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

неделя, юли 21, 2024

Варна ще привлича френски инвеститори

Най-четени

Още публикации

До този момент потенциалът на Варна не е използван достатъчно ефективно, но екипът ни работи активно по създаването на нова индустриална икономическа зона и привличането на инвеститори, които да открият нови работни места не само в сферата на туризма, но и във високите технологии и секторите с голям растеж. Това каза кметът Благомир Коцев по време на срещата си в понеделник с посланика на Франция у нас Н. Пр. Жоел Мейер. Тя се проведе в сградата на Община Варна.


Важно е да получим подкрепата на чуждите мисии за привличане на инвеститори, каза още Благомир Коцев и допълни, че приоритет за общината са подкрепата за развитието на синята икономика и роботиката, дълбоките технологии, изкуствения интелект, аутомотив сектора, както и подобряването на градската инфраструктура, пешеходните зони, публичния транспорт, включително с помощта на публично-частни партньорства. 


Икономиката беше една от важните теми и за френските гости по време на срещата. Постигната беше договореност за организиране на бизнес-мисия във Варна и в тази връзка се очаква Френско-българската търговска камара да посети града в края на лятото. 


Наличието на френско училище във Варна е добра предпоставка да се привлекат и потенциални инвеститори, стана ясно на срещата. Повечето от тях търсят мениджърски кадри, които говорят френски език, а Варна има традиции в изучаването на езика и френският е предпочитан от много ученици. 


Посланикът предложи своето съдействие при осъществяване на сътрудничество с френските градове Со, Марсилия, Лион, Нантер и др., които имат сходни характеристики с Варна.
По време на срещата беше обсъдена идеята церемонията по откриване на Летните олимпийските игри в Париж на 26 юли 2024 г. да бъде предавана на живо на голям екран в специално изградена зона за феновете във Варна в съчетаване с представяне на френската кухня, музика, изкуства и др.


Варна винаги е била свързана с френската култура, а Алианс Франсез е най-старият и най-активен алианс у нас, отчетено бе още по време на срещата. В тази връзка Община Варна ще съдейства за намиране на помещения за алианса според конкретните параметри, на които сградата трябва да отговаря. 


В края на срещата кметът Благомир Коцев връчи на Н. Пр. Жоел Мейер реплика на артефакти от най-старото златно съкровище в света, намерено във Варненския халколитен некропол и книгите „Златната древност на Варна“ и „Варна – кръстопът на цивилизации“. 


На срещата присъстваха още заместник-кметът Павел Попов, полковник Пиер Пакето – аташе по отбраната в посолството на Франция, почетният консул на Германия и Франция Недялко Неделчев, директорът на Френския институт в България Люк Леви, аташето по образователно сътрудничество в института Клодия Калво. 

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации