35.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

четвъртък, юли 18, 2024

Кметът ще се допитва до варненци относно „Дупката“

Най-четени

Още публикации

До края на март Община Варна ще върне на държавата акциите от Пловдивския панаир. Това стана ясно сред срещата на кметът на Варна Благомир Коцев и министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов, след която те дадоха изявление пред медиите. Министърът припомни, че общината е получила безвъзмездно акциите на Пловдивския панаир, за да ги прехвърли в частното дружество, което стопанисва т.нар. „Дупка“ в центъра на Варна. Има решение на Общинския съвет, което от години не е изпълнено, посочи министър Богданов, според което акциите да бъдат върнати на държавата и изрази удовлетвореност, че има разбирането на новото ръководство на общината за връщането на акциите.

Кметът Благомир Коцев заяви, че Община Варна работи активно по разрешаване на казуса с т.нар. Дупка. По думите му, в рамките на тази година се очаква ликвидация на дружеството, което означава, че Общината ще влезе във владение на територията, която е около 3 декара. На терена има и близо 900 квадратни метра, които са частна собственост. Администрацията вече води разговори със собственика им, относно решаване на казуса, обясни кметът. Според него единият начин е собственикът да реализира свой обект на терена си, но той не би бил приемлив за общината, а другият начин е общината да компенсира собственика – въпроси, по които все още се дискутира.

Обещах на варненци, че ще се допитам до тях как да се процедира по отношение на Дупката, припомни Коцев и уточни, че или ще бъде направено широко обществено обсъждане по темата или местен референдум, за да се чуе волята на гражданите.

Кметът съобщи още, че се водят разговори и с Министерството на външните работи относно сградата на бившето Руско консулство в града. Дал съм указания да се изпрати писмо, с което Община Варна да поиска от Външно министерство управлението или собствеността на терена, каза Коцев. По думите на кмета, тази сграда би била подходяща да се ползва от Регионалната библиотека „П. Славейков“ в града с оглед на площите, които им трябват.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации