22.7 C
Варна

Новини от Варна и региона

вторник, юли 23, 2024

Събарят старата автогара във Варна след като започне да функционира новата

Най-четени

Още публикации

Община Варна ще съдейства на бъдещите собственици на парцела на сегашната автогара във Варна да се намери най-подходящото място за експониране на мозайката в чакалнята на сградата. Това стана ясно по време на среща на заместник-кмета с ресор култура Павел Попов и представителите на голяма верига супермаркети, която ще придобие терена и ще изгради върху него нов обект.

Темата за съдбата на каменната мозайка беше повдигната преди дни в социалните медии. Паното „Хората и морето“ заема голяма площ от стена в чакалнята на автогарата. Към момента сградата и терена около нея са собственост на „Автоекспрес“ АД и решението за запазване на каменната мозайка е изцяло на собственика, е позицията на арх. Лидия Цекова, изпълняващ длъжността главен архитект в Община Варна.

Общината няма пряко отношение към обекта, който е частна собственост, но предвид на обществения интерес, ще даде становище за бъдещото й експониране, увери заместник-кметът Павел Попов. Старата сграда ще бъде съборена, след като започне да функционира новата автогара. Веригата супермаркети, която ще придобие терена и настоящият собственик „Автоекспрес“ АД искат да запазят паното, стана ясно по време на срещата.

Бъдещият собственик търси фирми, включително и извън България, специализирани в демонтаж и консервация на подобни художествени обекти. Инвеститорът поема целия финансов ангажимент каменната мозайка да бъде демонтирана, консервирана в подходящи условия и възстановена в оригиналния си вид на подходящо място, увериха от компанията. Те ще подадат към Павел Попов резултатите от проучванията си, както и точни размери на паното.

Плановете на инвеститора предвиждат още паметникът пред сградата на автогарата да не бъде местен при построяването на новия търговски обект, като около него бъде оформена зелена площ, стана ясно по време на срещата.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации