35.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

четвъртък, юли 18, 2024

След посещението на министъра на икономиката: Варна е един от регионите с най-големи очаквания за икономически растеж

Най-четени

Още публикации

Община Варна и Министерството на икономиката и индустрията /МИИ/ ще създадат съвместно инвестиционно звено на Варна, което ще работи активно за привличане на стратегически инвеститори в града. Това съобщи кметът на Варна Благомир Коцев след срещата с министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов. По думите на кмета, Община Варна ще изготви инвестиционен паспорт, а в колаборация с държавата и университетите – специална платформа за обслужване на потенциалните инвеститори.

Министър Богданов посочи, че местният инвестиционен екип ще има ангажимент да изготви пълен анализ на пазара, включително за сектори с добавена стойност като IT, да направи профил на конкретните компании и да предложи слединвестиционно обслужване. За целта МИИ ще съдейства с обучения и с организиране на форуми с търговски представители.

Варна е един от регионите с най-големи очаквания за икономически растеж. Влизането в Шенген по море и по въздух е изключително важно и ние ще работим за това, да капитализираме тази даденост, каза още кметът Благомир Коцев. Той подчерта стратегическите дадености на града – летище, пристанище, университети, магистралите Хемус и Черно море, които осигуряват свързаност, капацитет и ресурси, привлекателни за местни и чуждестранни инвеститори. Според Коцев фокус ще бъдат високите и дълбоки технологии, ИКТ-секторът и производствата с висока добавена стойност.

Градът може да развива и индустриална зона, и тех-парк, отговори той на въпроси на журналистите, като уточни, че за производствата, свързани с летище, ще се обособи зона, близка до летището, за производствата, свързан с износ по море – зона до пристанището, а за IT-сектора и високотехнологичната екосистема ще се обособи тех-парк, за които вече има набелязани терени.

Коцев и министър Богданов посетиха индустриални терени и се запознаха с профила им съобразно нужния капацитет да поемат инвеститори и производства.

Благомир Коцев посочи, че зоната около Аксаково е с площ около 3000 декара, а Западна промишлена зона 2 и 3 – между селата Тополи и Казашко, заедно с частните имоти, теренът е с площ около 1000 декара. Другият терен има известни ограничения, тъй като нормите за застрояване са ниски за бизнес-целите ни – около 30%, заради което ще се наложи промяна в Общия устройствен план, каза още Коцев. Той допълни, че тех-паркът може да се обособи на територията под Аспаруховия мост, където също бяха огледани терените.

Министър Богданов се фокусира върху местоположението на Варна и добрата транспортна свързаност на региона. Той посочи, че градът е място за развитието на сектори с висока добавена стойност, както и че МИИ ще подкрепя напълно Община Варна в амбицията й да изгради нови индустриални зони и паркове.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации