16.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

събота, април 27, 2024

Месната власт: Спира се залагането на кухи цифри и хвърлянето на прах в очите на хората

Най-четени

Още публикации

За спортни дейности и инфраструктура във Варна сме заложили повече пари за 2024 г., отколкото са изхарчени във Варна за спорт през 2023 г. Спира се порочната практика да се залагат кухи цифри и чрез тях да се хвърля прах в очите на хората с големи обещания, а на практика да не се оползотворяват парите.“ Това заяви днес заместник-кметът по образование и спорт Павел Попов по повод общественото обсъждане на проектобюджета за 2024 г. Пред Дарик радио – Варна той посочи, че Община Варна категорично залага повече пари за спорт, а не по-малко и числата ясно го доказват.


Той посочи, че задължение на политиците е да говорят с факти, а не да интерпретират фактите и да заблуждават хората. Попов цитира, че заложената сума за 2023 г. по програмата за спорт – включително спортна дейност и спортни бази –  без сумите в общата капиталова програма на общината – са били 12 млн. лв. за миналата година. Но реално изхарчените пари в края на 2023 г. са били 10,5 млн. лв., т.е. администрацията не е усвоила бюджета си по функция „спорт“.


Именно на базата на тези факти, ние в момента залагаме не по-малко, а повече пари за спорт – почти 10,8 млн. лв. за 2024 г., като ясно се вижда, че това са повече пари за спорт, отколкото са били похарчени миналата година.


Взимаме под внимание реалния отчет и възможности за усвояване на пари, а не предизборни политически амбиции, посочи Попов и добави, че в последните години се е прилагала некоректна бюджетна практика, а именно приходната част на бюджета, по перо „продажба на нефинансови активи“, да се завишава необосновано, за да се демонстрира обезпечаване на инвестиционната програма. Реално обаче усвояване на парите не е правено и лимитът не е достиган, посочи Попов.


Ние не залагаме на подвеждане на широката общественост, на хвърляне на прах в очите на хората, на кухи цифри, а на реалния капацитет да се усвоят пари за спорта на Варна. Реформите в сектора ще се проведат, за да има ефективно насочване и харчене на средствата, а не голи обещания, каза още той.


В Капиталовата програма на 2023 г. са били заложени 4 млн. лв. прогноза, а е изпълнена сума от едва 1 млн. лв. Т.е., успели да са да изхарчат едва 25 % от предвидените от самите тях пари, обясни Попов, а от сумата 1 млн. лв. почти цялата част е за ремонти, не и за нови инвестиции.


Павел Попов напомни, че по Плана за възстановяване и устойчивост за въвеждане на мерки за енергийна ефективност за сгради – са осигурени средства за 2024 г. за спортен комплекс „Локомотив“ в размер на над 3,04 млн. лв.


Пред Дарик радио – Варна той допълни, че ще се инвестира и във филтри за пречистване на водата в басейните на комплекс „Приморски“, вместо да се дават пари за химични препарати.  Решението на Община Варна е да включи спортните клубове в издръжката на спортните бази, които те ползват, като част от техните приходи се използват не само за текущи разходи, но и за режийните сметки, каза още заместник-кметът по образование и спорт.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации