24 C
Варна

Новини от Варна и региона

неделя, юни 16, 2024

Община Варна възстанови бюста на паметника на граф Николай Игнатиев

Най-четени

Още публикации

Бюстът на паметника на граф Николай Игнатиев беше възстановен на мястото му в Градската градина между Драматичния театър „Стоян Бъчваров“ и филиала на театъра във Варна. През изминалите 10 дни по възстановяването му работи варненският скулптор Венцислав Марков.

Припомняме, че на 10.01.2024 г. паметникът стана обект на вандалски акт, вследствие на което бюстът беше съборен от постамента. Това е второ посегателство върху паметника за една година.

Община Варна се ангажира със случая веднага след като беше сигнализирано за него. Венцислав Марков е отстранил нанесените щети – вдлъбване на метала и открита по-късно цепнатина. По преценка на експертите в основата на бюста е монтирана допълнителна метална конструкция, което би затруднило евентуални следващи опити за нанасяне на щети върху художествения обект.

Община Варна отново се обръща с призив към гражданите да пазят паметниците на културното наследство и общинска собственост.

Снимка: live.varna.bg

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации