30.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

събота, юли 27, 2024

Откриха Център по оцеляване на море във Варна

Най-четени

Още публикации

Министър-председателят – акад. Стефан Денков, министърът на отбраната – Тодор Тагарев, и кметът на Варна – Благомир Коцев, откриха Център по оцеляване на море във Висшето военноморско училище „Никола Й. Вапцаров“. Сред официалните гости по време на откриването на мащабното съоръжение бяха още началникът на отбраната – адмирал Емил Ефтимов, командващият на ВМС – контраадмирал Кирил Михайлов, депутати, представители на местната и държавната власт.

Съоръжението представлява дълбоководен басейн с площ 12 на 25 метра и дълбочина, варираща от 3 до 5 метра, с прилежащи учебни зали, системи за генериране на вълни и изкуствен дим, тренажорна хеликоптерна кабина, басейнова кула с височина 7,5 м и други специализирани системи, поддържащи обучението за целогодишна практика на специалистите от формированията на ВМС, ВВС, както и провеждането на курсове по леководолазно дело. Основните функции на дълбоководния басейн в Морско училище са отработване на широк спектър морски спасителни операции, както и осигуряване на подготовката на водолазите от ВМС и силите за специални операции на Българската армия.

„Всеки път във Военноморското училище виждам нови високотехнологични съоръжения и те ме убеждават, че това е училище, което се развива по най-добрия възможен начин и пример за развитието на висшето образование в България“, посочи премиерът по време на откриването. „Военноморското училище се превръща в световен център за образование и научни изследвания в областта на морското дело. Това е огромно постижение, с което всички можем да се гордеем“, допълни министърът на отбраната.

Дълбоководният басейн е създаден по стандартите на международните изисквания за провеждане и подготовка за оцеляване на море, включително и за екипажи и пасажери на хеликоптери. Подобни съоръжения са изградени още в Румъния, Турция и Украйна.

По време на откриването бяха направени демонстрации от група морски специални сили от „Тихина“, екипажи от Морската вертолетна авиобаза „Чайка“, Центъра за подготовка на водолази и бордни спасители на ВМС, Аварийно-спасителен отряд към ВМС и Helicopter Underwater Escape група на ВВМУ.

Специалистите показаха практическо използване на колективните спасителни средства и изправяне на преобърнат спасителен плот; действия на екипажи и пасажери на хеликоптери при аварийно приводняване на море, бойни водолази демонстрираха способности по десантиране от вертолет.

След края на официалната церемония началникът на Морско училище – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, запозна премиера и министъра на отбраната с новите проекти, по които флотската Алма матер работи.

Снимка: ВВМУ

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации