5.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

сряда, февруари 21, 2024

Удължават срока за закрила на украинците у нас с още година

Най-четени

Още публикации

Статутът на украински граждани, получили временна закрила у нас, да бъде удължен до март 2025 година. Това предлага българското правителство за обществено обсъждане, съобщи БНР.

От там припомнят, че валидността на картите за временна закрила изтича в началото на март. Предложението е направено на база на европейско решение от 2022 година за временна закрила. То беше удължено до март 2025 г. от Европейския съвет. Регистрационните карти се издават от Агенция за бежанците при Министерския съвет.

Досега близо 173 000 украински бежанци са регистрирани за временна закрила у нас. На близо 65 000 регистрационните карти изтичат до началото на март.

Според информация на „Евростат“ от началото на военните действия само Германия, Полша, Чехия и Испания са издали повече документи за закрила от България.

Временната закрила осигурява на украинците свободно придвижване, на работа, здравеопазване, образование и настаняване в ЕС. Общественото обсъждане е до средата на февруари.

Припомняме, че на 19-ти януари статутът на украински граждани, получили временна закрила, удължи и Полша.

Източник: БНР

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации