13.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

неделя, април 28, 2024

Започва кампания за запазването на автогарата във Варна

Най-четени

Още публикации

Фондация „Гея“ и „Забравената цивилизация“ започват кампания за запазването на Централната автогара във Варна като архитектурен образец за историята на града.

Вече е отправено искане до бъдещите собственици на сградата, посочват от фондацията.

Сградата притежава качества, функционалност и стил със своята архитектурна, художествена и ансамблова среда, поради което има обществена необходимост тя да бъде съхранена като част от културното ни наследство, смятат организаторите на инициативата.

Централна автогара Варна е най-големият регионален автотранспортен център на Балканите и е предлагала среда за пътуване, отдих, обслужване, социални услуги за жителите и гостите на Варна. Сградата е осигурявала реализацията на основните пътнически функции на морската столица като всесезонен туристически център с трайна следа за спецификата в социалното развитие на местното общество, пишат инициаторите.

Днес, без сериозно конструктивна намеса, Автогарата, оформеният уникален ансамбъл и околна среда може да се обособят като среда с широк обществен достъп заради нейното местоположение, функционална гъвкавост, трайна пригодност, здравина на изпълнение, естетически качества и произведения на декоративното изкуство, допълват те.

Новото приложение на Централна автогара Варна ще демонстрира силата и възможностите на добри конкурентни практики за устойчивост, социална справедливост и интегритет. Така мястото ще продължи да изпълни полезното си предназначение с нов публичен смисъл.

Организаторите на кампанията посочват няколко причини за запазването на автогарата. Това са:

1. Начин за запазване на местната памет.

2. Запазеното изпълнение на сградата съчетава конструктивна издръжливост, устойчивост със стойностна естетика и хармонични решения, обобщаващи художествените традиции от 70-те години на миналия век (арх. Матей Матеев /ръководител/, арх. Благовеста Матева и инж. Любен Софкаров).

3. Изобилието от запомнящи се произведения на изкуството (мозайката от естествен камък “Хората и морето“ /“На море“/, худ. Чавдар Пашев; бетонната скулптурна композиция “Движение”, скулптор Евгени Баръмов), ценни интериорни решения (фини подови мозайки, таванни гради) и общ архитектурен план (медернистичен функционализъм с широко обществено значение) все по-рядко биват прилагани, но сега може да бъде придобити, съхранени, интегрирани и експонирани.

4. Запазването на сградата е свързано с емблематичната архитектура на един важен период, свързан със социално-обществено развитие на България. Поради това сградата е важен като образец за наблюдения, прецизиране и обективиране на местната история чрез нейното архитектурно, изобразително и социално значение.

5. Опазването на околната среда е важно за подобряване на живота във Варна.

В динамичното ни съвремие и процесите на мобилност, глобализация и дигитализация, гражданите имат потребност от повече пространства със съхранена автентична идентичност. Това, което отличава сградата на Централна автогара Варна, е нейната история и способност да се вписва в средата и да се свързва с настоящето.

6. Днес засилването на впечатленията на гражданите за необходимост от опазване на културните и природни ценности стават все по-силно. Добрите примери за съхранени паметни места с пълноценен ансамбъл дават усещане за обща стойност и цена значение.

7. Богатата архитектурна среда на Централна автогара може да запази значимостта на своите обществени функции, да бъдат успешно реставрирани и социализирани, за да бъдат източник на икономика, пример за ефективност и добър имидж.

8. Запазването на Централна автогара се свързва с принципите на Европейския съюз, според които: “Устойчиво развитие е това развитие, което отговаря на нуждите на настоящето, без да лишаващите бъдещи поколения от възможността да задоволяватсобствените си нужди.”

Източник: moreto.net

Снимка: The Forgotten Civilization

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации