9.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

събота, април 27, 2024

Варненската библиотека може да стане един от седемте дигитализационни центъра в страната

Най-четени

Още публикации

Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ във Варна може да стане един от седемте дигитализационни центъра в страната. Това каза директорката на просветното средище Радка Калчева. Това ще стане с реализацията на подмярка от Националния план за възстановяване и устойчивост, свързана с дигитализацията на колекции на музеи, библиотеки и архиви, която е на стойност общо 68 милиона лева. Средства в нея ще има още за БНТ, БНР, БТА и Националния филмов център, уточни Калчева.

В библиотеки в страната ще бъдат изградени седем дигитализационни центъра и във Варна се надяват в града да бъде един от тях. По думите на директорката те ще бъдат разпределени според регионите за развитие, но все пак от Министерството на културата ще направят подбора. Очаква се изборът да бъде ясен напролет и да започнат дейностите. През есента на миналата година вече са проведени срещи с всички просветни институти, при които от министерството са направили проучване кой какви потребности има, допълни Калчева.  

Тя съобщи, че екипът на Варненската библиотека продължава да работи много активно по дигитализацията на фонда на институцията и през 2023 г. е увеличил присъствието си в „Европеана“ с още 12 хиляди записа. Те съдържат главно материали от периодичния печат и фотографии. Знае се, че сме най-големият доставчик на информация там и нашето сътрудничество продължава, отбеляза директорката.

Варненската библиотека е първият истински партньор от България на „Европеана“ и през 2019 г. е призната от уеб портала за национален агрегатор. В библиотеката смятат, че дигитализацията на техни експонати дава възможност за популяризиране на богатството й. „Европеана“ е уеб портал на Европейския съюз за дигитални изображения на обекти в различни аспекти на културата.

Източник: БТА

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации