11.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

понеделник, април 29, 2024

Готви ли се за война лидерът на Северна Корея?

Най-четени

Още публикации

Миналата седмица двамата видни анализатори, севернокорейските експерти, хвърлиха бомба – така да се каже – като заявиха убеждението си, че лидерът на държавата парий се готви за война.

Ким Чен Ун се отказа от основната цел за помирение и повторно обединение с Южна Корея, казаха те. Вместо това той представя Севера и Юга като две независими държави във война помежду си.

„Ние вярваме, че подобно на дядо си през 1950 г., Ким Чен Ун е взел стратегическо решение да започне война“, пишат Робърт Л. Карлин, бивш анализатор на ЦРУ и Зигфрид С. Хекер, ядрен учен, който е посетил Севера няколко пъти, в статия в специализиран сайт 38 North.

Подобно изявление предизвика тревога във Вашингтон и Сеул и огромен дебат в кръговете на наблюдателите на Северна Корея.

Повечето анализатори обаче не са съгласни с теорията за войната; BBC разговаря със седем експерти от Азия, Европа и Северна Америка – нито един от които не подкрепи идеята.

„Да рискува целия си режим с потенциално катастрофален конфликт не е марка за севернокорейците. Те доказаха, че са безмилостни макиавели“, казва Кристофър Грийн, корейски наблюдател от Crisis Group, базиран в Холандия.

Той и други отбелязват, че Северът често действа, за да привлече западните сили на масата за диалог; има и политически натиск у дома. Но те са съгласни, че засиленото самохвалство на г-н Ким не може да бъде пренебрегнато и режимът му е станал по-опасен. Въпреки че повечето твърдят, че войната все още може да е малко вероятна, някои се опасяват, че все още може да има по-ограничена атака.

Какво е довело до това?
Близките наблюдатели на севернокорейския Ким Чен Ун са свикнали с неговите ядрени заплахи, но някои казват, че последните съобщения от Пхенян са от различно естество.

Шест дни след декларацията му в навечерието на Нова година, че „е свършен факт, че война може да избухне по всяко време на Корейския полуостров“, военните му взривиха артилерия през границата .

Северна Корея също така заяви, че от началото на януари тества нова ракета с твърдо гориво и своите подводни атакуващи дронове, за които се предполага, че могат да носят ядрено оръжие. Те са продължение на две години на почти ежемесечни изстрелвания на ракети и разработване на оръжия в явно нарушение на санкциите на ООН.

Обаче именно изявлението му за формално изоставяне на целта за обединение миналата седмица сбърчи вежди. Обединяването с Юга винаги е било ключова – макар и все по-нереалистична – част от идеологията на Севера от създаването на държавата.

„Това е голяма работа. То фундаментално променя една от основните идеологически предписания на режима“, казва Питър Уорд, старши изследовател в университета Кукмин в Сеул.

Ким Чен Ун сега щеше да разруши това наследство – буквално. Наред със затварянето на дипломатическите канали и трансграничните радиопредавания, той обяви, че ще разруши Арката на обединението, девететажен паметник в покрайнините на Пхенян.

Арката, изобразяваща две жени в традиционно корейско облекло, протегнати една към друга, е построена през 2001 г., за да отбележи усилията на баща му и дядо му към целта за обединение. Ким Чен Ун каза, че планира да унищожи този символ на обединението, за да покаже отвращението си от Юга

Сателитните снимки, публикувани от Planet Labs във вторник, изглежда показват, че арката може вече да е била унищожена, въпреки че няма официално потвърждение за това.

Ким Ир Сен беше този, който отиде на война през 1950 г., но той беше и този, който постави идеята, че в един момент севернокорейците отново ще се обединят с южните си роднини. Но неговият внук сега е избрал да определи южнокорейците като напълно различни хора – може би за да ги оправдае като военна цел.

Г-н Карлин и д-р Хекър, анализаторите, които предричаха война, изтълкуваха всичко това като признаци, че Ким Чен Ун се е спрял на действително преследване на битка.

Но повечето анализатори не са съгласни. Сеонг-Хьон Лий от Фондацията на Джордж Х. У. Буш за отношенията между САЩ и Китай посочва, че страната трябва да отвори отново за чуждестранни туристи следващия месец и също така е продала собствените си снаряди на Русия за война – нещо, което не би могла да си позволи, ако то се подготвяше за бойните полета.

Крайното възпиращо средство обаче е, че ако Северът започне атака, армиите на САЩ и Южна Корея са много по-напреднали.

„Една обща война може да убие много хора на юг, но това ще бъде краят на Ким Чен Ун и неговия режим“, казва Уорд от университета Кукмин.

Вместо това той и други предупреждават, че се създават условия за по-малки действия.

„Аз съм много по-загрижен, като цяло, за ограничена атака срещу Южна Корея… атака от този вид ще се прицели в южнокорейска територия или военни сили, но ще бъде ограничена по обхват“, казва анализаторът Анкит Панда от Фондация Карнеги за международния мир.

Това може дори да бъде под формата на обстрел или опит за окупация на оспорвани острови западно от Корейския полуостров.

През 2010 г. Северът удари остров Йонпьонг, убивайки четирима южнокорейски войници, което разгневи Юга.

„Северна Корея може да очаква да нанесе непропорционална ответна атака от Сеул“, казва г-н Панда, нещо, което може да предизвика по-широка ескалация на битките.

Други казват, че страховете от война също трябва да се поставят в контекста на оперативните модели на Ким. Режимът продължава да страда от икономически санкции и 2024 г. е година на избори за неговите врагове – с президентския вот в САЩ и изборите в законодателния орган на Южна Корея.

„Това представлява добра възможност за Ким Чен Ун да провокира“, обяснява д-р Лий.

Настоящата администрация на САЩ при президента Джо Байдън – обвързана с Украйна и Газа – не обърна много внимание на Северна Корея и Пхенян също обикновено имаше най-голям ангажимент с републиканските администрации.

Известно е, че Ким Чен Ун и Доналд Тръмп имаха „любовна връзка“ през 2019 г., преди преговорите за денуклеаризация да се влошат – и севернокорейският лидер може да чака бившият президент на САЩ да се върне в Белия дом, където може да отслаби съюза с Южна Корея и да бъде отворен за диалог отново.

По-близкото приятелство на Северна Корея с Русия и продължаващата икономическа подкрепа от Китай през изминалата година може също да са засилили нейната дързост, предполагат анализатори. Той получи техническа помощ от Русия за постигане на дългосрочна цел за изстрелване на своите шпионски сателити и двете държави имаха няколко високопоставени срещи, включително среща на лидерите миналата година.

Ким пътува до водещото космическо съоръжение на Русия миналия ноември, след което режимът му успя да изстреля техния сателит

„Голяма част от това, което виждаме, е резултат от по-широкото доверие на Северна Корея в собствените й способности и нейната геополитическа позиция, предвид руската и в по-малка степен китайска подкрепа“, казва г-н Панда.

Вътрешни цели

А други казват, че поведението на Ким Чен Ун е насочено към стабилизиране на собствения му режим.

„Това изглежда е идеологическа корекция за оцеляване на режима“, твърди професор Лейф-Ерик Ийсли от университета Ewha в Сеул. „Севернокорейците осъзнават все повече пропуските на своята комунистическа страна в сравнение с Юга.“

Той предполага, че политика, фокусирана върху дефинирането на врага, има за цел да оправдае разходите на г-н Ким за ракети в труден момент. Има съобщения за гладуване в цялата страна.

Представянето на Юга като враг също улеснява разрешаването на „когнитивния дисонанс в сърцето“ на възгледа на Севера за Южна Корея, посочва г-н Уорд.

„Преди това беше незаличимо зла държава, която трябваше да бъде обект на обединение с безнадеждно покваряваща култура, която не трябваше да бъде погълната при никакви обстоятелства, но с хора, които трябва да бъдат освободени от тяхното зло правителство“, казва г-н Уорд.

„Сега страната и нейната култура могат просто да бъдат заклеймени като зли и това оправдава продължаващите репресии срещу южнокорейската култура.“

Миналата седмица BBC публикува редки кадри, показващи двама севернокорейски тийнейджъри, осъдени на 12 години тежък труд за гледане на K-драми.

„Той всъщност не иска война – огромен хазарт, при който няма какво да спечели и всичко да загуби“, казва Сокел Парк от Liberty в Северна Корея, неправителствена организация, помагаща на севернокорейските бежанци. Заплахите му вместо това са насочени към циментиране на новата му политика на Север и Юг, предназначена в крайна сметка да укрепи властта му у дома, казва той.

Източник: moreto.net

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации