20.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

събота, юли 27, 2024

Какво е решението на проблема с презастрояването във Варна?

Най-четени

Още публикации

В ефира на Дарик радио – Варна заместник-кметът Диан Иванов отговори на въпрос относно презастрояването във Варна. Според него е необходимо спешно да се ревизира Общият устройствен план на Варна, защото заложените параметри и зони на застрояване не отговарят на съвременните обществени отношения. „Трябва да се спре порочната практика да се процедират планове на парче, имот по имот, а общината трябва да търси средства за отчуждаването на частната собственост, за да построи улиците в някои квартали„, каза още Иванов.

За акциите на Община Варна Диан Иванов каза, че предходният екип дължи обяснение на варненската общественост защо са апортирани акции на общината в дружеството на Георги Гергов по такъв начин, че общината да остане с миноритарен дял. „Това ли искаха гражданите на Варна и това ли е било в публичен интерес – общината да остане без дивидент, попита той и потвърди, че икономическият министър е завел две дела по този повод, а на 1 март е заседанието на съда, в което ще се решава нищожността на апорта. И кметът, и аз смятаме, че е редно държавата да си върне контрола върху акциите и вече да не се нарушава публичният интерес„, подчерта той.

Призовавам всички експерти от града, които имат опит в работата с европейските и национални програми, да кандидатстват за работа в Община Варна„, заяви още заместник-кметът Диан Иванов по повод обявения конкурс за директор на дирекцията, която отговаря за европейските проекти в общината. По думите на Иванов, в това звено ще има увеличение на щата, защото състоянието на дирекцията е изключително тежко. „

Отварят се множество програми, концентрирали сме се върху Националния план за възстановяване и устойчивост /НПВУ/. Сформирани са екипи, но една част от проектите ще бъдат ръководени с помощта на външни консултанти„, посочи Иванов.

По думите му, така ще се прекрати досегашната практика, проектите на Община Варна да се ръководят от служители в различни дирекции, които вършат своята рутинна работа, а допълнително, между другото, се занимават с европейските проекти, често и без да имат нужния капацитет. Заварихме тежко наследство, много от проектите бяха в кризисно състояние, големи закъснения в сроковете, отклонения в качеството. „Успяхме да спасим една част от тях, за други ще се наложи Община Варна да връща средства или да търпи финансови корекции„, коментира още заместник-кметът, като посочи, че тепърва ще се изчислява поради недалновидност и учредяване на дирекции около конкретни личности, колко ще са финансовите корекции за зле управляваните и изпълнени проекти. За останалите дирекции той посочи, че е в сила оптимизацията на щата в размер на 10-15 % в зависимост от функциите и капацитета им.

По отношение на черния ПР и по думите му, солови акции, на отделни политици срещу кмета, Диан Иванов отговори, че на кметските избори хората са дали ясна оценка кого подкрепят и как се отнасят към очернящите кампании. Интересът на Община Варна вече няма да бъде нарушаван, категоричен бе Диан Иванов по отношение на управленските решения на новото ръководство.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации