12.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

събота, март 2, 2024

Предложение: Безплатни карти за градския транспорт на Варна за всички ученици, студенти и пенсионери

Най-четени

Още публикации

Всички ученици, студенти, лица в пенсионна възраст и хора с увреждания да пътуват в градския транспорт с безплатни карти. Това предлага групата съветници на ГЕРБ в Общинския съвет. Искането им е предложено като изменение в Наредба за реда и условията за пътуване в обществения транспорт на Община Варна и може да бъде разгледано на сайта на местния парламент.

„В края на 2023 автомобилният парк на „Градски транспорт“ бе допълнително обновен като бяха пуснати в движение 50 нови електробуса. В резултат на това се очаква намаляване на разходите на дружеството за дизелово гориво и пропан – бутан с около 50 %, като на годишна база сумата възлиза на над 3 млн. лева, какъвто приблизително е размера на приходите от абонаментни карти на преференциални цени. Намаление на разходите се очаква в значителна степен и в дела за резервните части, който заема водещо място в разходната част на дейността. Въпросното понижение на разходите би следвало да намери отражение в Икономическата рамка на дружеството за 2024 година, която е неразделна част от бюджета на Община Варна.

Смятаме, че това намаление на разходите ни дава възможност да въведем безплатни абонаметни карти за определени групи лица, които към момента са основен ползвател на услугата „градски транспорт“, а именно – ученици и студенти, лица в пенсионна възраст и лица с увреждания. По този начин ще стимулираме по-голяма част от лицата от тези групи да ползват услугата, като така би се постигнало облекчаване на автомобилния трафик и съответно намаляване на вредните емисии, отделяни от автомобилите във въздуха. На следващо място – при въвеждане на годишни безплатни абонаменти карти, би се намалила значителна административната тежест за лицата ползващи услугата, тъй като няма да се налага ежемесечно посещаване на пунктовете за продажба на карти и образуване на опашки. От друга страна ще се понижат и разходите за възнаграждения на лицата, които работят в тези пунктове“, мотивират се съветниците.

С предложеното изменение се цели привличане на повече пътници в обществения транспорт, съответно по-малка административна тежест, както и намаляване на автомобилния трафик и съответните вредни емисии във въздуха на територията на община Варна, посочват още от групата на ГЕРБ.

Източник: moreto.net

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации