6.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

четвъртък, февруари 29, 2024

Скачат цените на имотите във „Владиславово“ и „Победа“

Най-четени

Още публикации

През последните 10 години цените на имотите у нас са скочили с близо 80%, показват данните на Евростат. 

„Пазарът тази година започва спокойно и така ще продължи. Ще бъде балансиран пазар – без сътресения и рязко повишаване на цените на имотите. Те достигнаха своя пик и ще има незначителни промени в рамките на 5%, когато става дума за ново строителство. Наемите ще повишават цените си, тъй като не отговарят на цените на имотите“, коментира в „България сутрин“ Снежана Стойчева – мениджър на сайта за недвижими имоти Imoti.net.

Оказва се, че в някои райони цените са се повишили с 8-9%, но в други, като „Стрелбище“ и „Кръстова вада“, скокът в цените е цели 16-17%. В „Младост“ 4 увеличението при двустайните апартаменти е 9%. 

Двустайните апартаменти продължават да бъдат най-търсени и при тях измененията в цените са по-големи. Преобладават хората, които купуват жилище за живеене. Желанието да живеем на по-широко, по-ново и в по-добър район движи пазара на недвижими имоти, подчерта Стойчева пред Bulgaria ON AIR.

В Пловдив в район „Прослав“ има доста сериозно увеличение на цените през 2023 г. – 20% за двустайните апартаменти. Във Варна с по 15% са скочили цените във „Владиславово“ и „Победа“. В Бургас пазарът е по-спокоен и не се забелязва подобно увеличение на цените.

Проучване на Imoti.net сред водещи брокери в страната показва, че за 50 хил. евро в София можеш да си позволиш единствено гараж в центъра или два гаража извън центъра. Дори за къща в околоностите на София не може да се говори за тази сума.

Около Бургас и Варна може се закупи къща за ремонт за сумата от 50 хил. евро. В Пловдив може да се закупи едностаен апартамент в покрайнините на града. 

Очакванията на експертите са цените на имотите да се повишат още след влизането на страната ни в Еврозоната. Ще трябва да се изравняват с цените на имотите в европейските градове, в най-голяма степен това се отнася за София, отбеляза Стойчева.

А първият форум на Imoti.net за годината ще се състои на 29 февруари от 14:00 часа в Интер Експо Център. Семинарът е безплатен.

Източник: bgonair.bg

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации