5.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

сряда, февруари 21, 2024

Пароли на държавни е-пощи са изтекли в интернет

Най-четени

Още публикации

Имало е изтичане на пароли на държавни електронни пощи в публичното пространство, съобщиха от Министерството на електронното управление в отговор на въпрос от председателя на ресорната комисия Божидар Божанов.

Според статистика публични са станали около 1500 адреса на електронна поща в домейни, принадлежащи на държавната администрация, 419 адреса на електронна поща в домейн government.bg, 504 адреса от публични платформи. 

Данните са след проверка в специализиран портал, с който министерството си сътрудничи от две години.

Оттам уточняват, че заради законови правила това не се счита за киберинцидент и препоръчват служебната електронна поща да не се използва за регистрация в интернет страници за неслужебни цели. Пример за това е регистрирането в сайтове за пазаруване.

В отговор на Божанов министерството съoбщава, че в изтекъл през януари в интернет файл с 6 милиона записи от български домейни, имало 522 адреса на държавната администрация, около 3700 акаунта на ученици, използвани за дистанционно обучение, 8 адреса на общински администрации с безплатна електронна поща.

От министерството уточняват, че изтеклият през януари списък вероятно е комбинация от течове на различни данни в периода 2019-2021 година. 

Източник: БНР

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации