16.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

събота, април 27, 2024

Потресаващи случаи и уловки в договорите за бързи кредити

Най-четени

Още публикации

Банки и фирми за бързи кредити продължават да залагат капани в договорите с клиентите си. В резултат хората задлъжняват тежко и не могат да си плащат вноските, пише вестник СЕГА.

Адвокат Десислава Филипова е водила десетки дела на клиенти, изпатили си от кредитори „хищници“, и се е натъкнала на потресаващи случаи:

Фирма за бързи кредити отпуска 1000 лева, като си добавя такса за експресно отпускане в размер на…350 лв. Друга компания от същия бранш дава на клиент 1500 лв. заем, но тъй като човекът не е посочил поръчители или някакво обезпечение, му стоварва „неустойка“, която е 1294 лв. Самата договорена лихва е висока – 41%, а като се добави въпросната „неустойка“, разходите по обслужването на кредита скачат на 335% годишно.

Трети кредитор прилага подобен капан, като го маскира като „услуга“ за осигуряване на поръчител. Клиентът изумен разбрал, че освен погасителната вноска по заема – 236 лв., трябвало да плаща всеки месец още 169 лв. за услугата.

Има евродирективи и тълкувания на Съда на ЕС, които притискат финансовите институции да спрат да залагат клопки в договорите за кредити, а българските съдилища – да защитават по-ревностно потребителите, когато са станали жертви на такива клаузи капани, коментира в (О)позиция адв. Филипова. Според нея налагането на европравилата у нас става бавно, защото кастата на кредиторите си има сериозно лоби в Народното събрание. Добрата новина е, че клиентите, които са били осъдени от банки заради забавени вноски, вече могат да поискат преразглеждане на делото, ако в договора за кредит са били заложени неравноправни клаузи, обясни адвокат Филипова.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации