11.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

вторник, март 5, 2024

Варна е в грипна епидемия от днес – 25 януари 2024

Най-четени

Още публикации

Припомняме, че от днес във Варненска област е обявена грипна епидемия. Мерките ще важат до края на месеца.

Училищата ще бъдат в редовен режим на обучение. Всяко училище може да реши индивидуално да прекрати занятия, ако заболеваемостта стигне над 30%.

В детските градини и ясли ще се провежда стриктен ежедневен филтър и няма да се допускат заболели деца.

При обявена грипна епидемия се преустановяват плановите консултации на здрави бременни жени и деца; профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации. Провежда се стриктен ежедневен филтър в детските ясли, градини и училища. Забраняват се свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и социални институции за деца и възрастни.

В зависимост от развитието на грипната епидемия в дадена област, временните противоепидемични мерки могат да бъдат допълвани, а периода на тяхното действие – удължаван.

Министерството на здравеопазването препоръчва всички лица със симптоми на остро респираторно заболяване (повишена телесна температура, хрема, болки в гърлото, кашлица, отпадналост и др.) да си останат вкъщи при възможност и да посетят лекар. Да ограничат контактите си, особено с малки деца, бременни жени и стари хора.

От особено значение е спазването на дистанция и избягване на места със струпване на хора, поради лесния механизъм на предаване на респираторните вируси – чрез кихане и кашляне.

Данните за заболяемостта в страната показват нарастване на грипната активност. Най-засегнати от остри респираторни заболявания (ОРЗ) са децата и младите хора до 30 г.

Спазването на етикета за кашляне ще спомогне за намаляване отделянето на респираторни вируси върху предмети и повърхности и ще намали вероятността за заразяване на възприемчиви хора.

Редовно прилагане на лична хигиена и дезинфекция също ще помогне за намаляване на заразяването с респираторни вируси при допир до заразени повърхности и тяхното преминаване чрез ръцете през лигавицата на очите, устата и носа в човешкия организъм.

Всеки болен с ОРЗ е препоръчително да носи защитна маска при контакт с други хора.

Поради струпване на болни от грип и ОРЗ в лечебни заведения, при посещение при лекар, независимо дали сте болни от респираторно заболяване или не, също е препоръчително да носите маска, както и когато общувате със стари хора и бременни жени.

Припомняме, че временни противоепидемични мерки при грипна епидемия в дадена област се въвеждат по предложение от директора на съответната Регионална здравна инспекция до главния държавен здравен инспектор, който ги съгласува.

Условие за обявяване на грипна епидемия е регистрирана висока заболяемост от грип и ОРЗ, отчетена чрез достигане на епидемични стойности по метода на персентилите (метод за количествена оценка на интензивността на епидемичния процес) и изолация на грипни вируси в дадената област.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации