16.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

събота, април 27, 2024

Ако има перки в морето, те ще унищожат риболова и туризма

Най-четени

Още публикации

Депутатите приеха на първо четене проект на Закона за енергията от възобновяеми източници в морските пространства. Той се предлага с мотив да бъде уреден административния път и принципите за планиране, изграждане, експлоатация и премахване в края на полезния им живот на електроенергийни централи в морските пространства на България.

„Този законопроект урежда с невероятни преференции тези, които биха строили перки в морето. Той е меко казано лобистки“, посочи пред БНР Димитър Куманов от сдружение „Балканка“.

Сдружението му е успяло до изрази възраженията си срещу законопроекта пред парламентарната Комисия по околна среда, но това не е оказало сериозно влияние. 

„Толкова бързо законопроект не е минавал през НС. Приеха го без да се съобразяват с мнението на всички държавни органи.

Ние сме посочили, че противоречи на Закона за енергията от възобновявеми източници“. 

Куманов обясни как такива съобръжения ще влияят на околната среда, ако бъдат изградени.

„Оценките за въздействие върху  околната среда се плащат от инвеститора у нас. В тях свири музиката, която той е платил. Нямаме опит с перки в Черно море, за да знаем какво ще е влиянието им.

Европейският опит показва, че големите проблеми, извън фазата им на строителство, когато ще прогонят всичко живо от морето, защото ще се набиват пилоти  и шумът ще се чува на десетки километри, ще са издаването на ниско честотни вибрации и електромагнитните излъчвания на кабелите, с които ще се закарва тази енергия на брега“. 

Куманов смята, че този закон се създава заради един конкретен инвеститор.

„В Англия е забранено на сушата да се правят на по-малко от три километра от населено място заради вредните въздействия.

В морето тези нискочестотни вибрации се разпространяват сто пъти по-далече. Морските обитатели са по-чувствителни от хората. Вероятно ще се блокират миграционните коридори на проходните риби. Риболовците затова скачат. Те ще останат без поминък“. 

В Гърция имат перки на сушата, но не и в морето. Не са луди да си съсипят туризма, заяви Димитър Куманов. 

Той коментира анонса на Ивайло Мирчев от ПП-ДБ, че на 6 февруари се организира кръгла маса, за да се изчистят несъвършенствата в закона. 

„Поканени сме и ние. Но вече е късно. Могат да се правят само козметични промени“.

Куманов е изненадан как депутати от Варна и Бургас са допуснали такова нещо.

Той отбеляза, че с това голямо производство се съсипват малките производители на енергия. 

„Стратегията беше да започнат да се правят енергийни общности по къщите, по покривите. Там не се нанася щета на природата. Сега даваме преференции на един. Неговото инвестиционно действие е най-скъпо и със значителни щети върху природата“. 

Ще има страхотни протести на риболовците. Може би ще ги подкрепим, посочи той.

Димитър Куманов се надява управляващата коалиция да изтегли законопроект. 

Източник: БНР

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации