6.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

четвъртък, февруари 29, 2024

Депутатите приеха на първо четене промените в НПК

Най-четени

Още публикации

Единодушно парламентът прие на първо четене промени в Наказателно-процесуалния кодекс, свързани с правото на правна помощ на обвиняеми или задържани лица. 

Основната цел на внесения от Министерския съвет законопроект е пълното въвеждане на изискванията на европейска директива относно правото на информация в наказателното производство.

Промените предвиждат изрично правото на правна помощ на обвиняемия, както и правото му да бъде предоставена информация за условията за нейното получаване на разбираем език и по разбираем начин. С измененията се предоставя възможност на свидетеля да се яви на разпит с адвокат, като неявяването на адвоката без уважителна причина не е пречка за провеждането на разпита. Въвежда се също изричното предоставяне на обвиняемия или на неговия защитник на възможността за запознаване с доказателствата, въз основа на които се определя мярката за неотклонение задържане под стража. Правните аспекти коментира депутатът от „Продължаваме промяната“ –  „Демократична България“ Бойко Рашков.

„У нас е прието, че при повдигане на обвинението не е задължително във всеки един случай да се предявяват всички материали, които са събрани до този момент. Законът предвижда само онези, на които се основава обвинението“, коментира той.

Бранимир Балачев остава скептик. 

„По отношение на това, че давностният срок по отношение на определени престъпления трябва да започва от датата на откриването, а не от датата на извършването. Това би направило за определен вид престъпления, независимо доколко те са с висока степен на обществена опасност да се предлага нов давностен срок“, посочи Балачев.

Предвиждат се и промени в Закона за Министерството на вътрешните работи, Закона за митниците и Закона за военната полиция. С оглед на еднаквото регламентиране на предоставянето на достатъчни гаранции за защита на правата на задържаните лица. 

Източник: БНР

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации