10.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

събота, март 2, 2024

„Галъп“: Всеки втори българин се чувства несигурен за приемането на еврото

Най-четени

Още публикации

Перспективата за приемане на еврото в България продължава да поражда неяснота и по-скоро буди обществена тревога по отношение на жизнения стандарт. Това сочат данни от национално представително изследване на „Галъп интернешънъл болкан“, специално за Българската национална телевизия. Данните бяха представени от Яница Петкова в студиото на „Денят започва“.

„Тези резултати не показват нещо ново в отношението към еврото, макар че въпросът е по-различно зададен от трзи, които задаваме по принцип. Тук акцентът е поставен върху жизнения стандарт“, заяви социологът Яница Петкова.

44% казват, че имат притеснения за бъдещото влизане в еврозоната. Почти във всички демографски показатели този процент се запазва.

„Може ги всичко, през коеро мина Хърватия като притеснения седи в нашето общество“.

Почти равен е делът на всички, които се чувстват спокойни 24%. Подобен е процентът и на тези, които са нито сигурни, нито притеснени – 23%.

:Една информационна кампания, закъсняла или не, винаги ще е полезна“, категорична е Яница Петкова.

„Ние си имаме някакъв традиционен национален скептицизъм по тези въпроси, но той не е без причина. И тази предпазливост доста често е била добра услуга за нашия народ“.

Изследването е проведено между 11 и 19 януари лице в лице, извадка е от 807 души, като 1% от извадката е равен на около 54 000 души.

Въвеждането на еврото е значима тема – един от приоритетите на настоящето правителство.

Източник: БНТ

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации