12.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

неделя, февруари 25, 2024

Община Варна обсъжда идеите на граждани и организации за издигане и ремонт на паметници

Най-четени

Още публикации

Община Варна ще съдейства при възобновяване на разговорите за реализация на дългогодишния проект за паметника „Морски труженици“, който да бъде символ на морските хора. Това обсъдиха вчера заместник-кметът по образование и култура Павел Попов и к.д.п. и посланик на Международната морска организация Александър Александров по време на втората приемна на заместник-кмета.


Подкрепяме тази нереализирана идея и сме готови да съдействаме проектът да се случи в автентичния си вариант, коментира зам.-кметът, като подчерта, че разчита експерти да представят визуализации и описание, за да може идеята да придобие яснота за цялата общественост. Варна да организира „Панорама на морските филми“, беше още една от идеите на капитан Александров, обсъдени по време на срещата.


Общината ще подкрепи с улесняване на административните процедури, разрешителни и документация за реставрацията на купола на „Паметник на украинските воини“, стана ясно от разговор между зам.-кмета Попов и автора на паметника – архитект Станчо Веков. Такъв паметник в града носи баланс в обществото, коментира Попов. За последно паметникът е бил реновиран през 2017 г., като състоянието му в момента отново изисква спешен ремонт на купола, изграден от медна ламарина, уточни Веков.


Писателят Васил Гинев представи пред заместник-кмета идеята си да се  издигне паметник на знаменития Вълчан Войвода. Историческата личност  заслужава почит в града, защото е живял във варненския регион, има значителен принос към историята, съдействал е за образованието на братята Евлоги и Христо Георгиеви, финансирали изграждането на Софийския университет, участвал в четири войни и пет въстания, разказа Гинев. Заместник-кметът Попов прояви интерес към идеята, като подчерта, че изброените събития имат пряко отношение и към историята на град Варна.


Следващата приемна на заместник-кмета Павел Попов ще бъде в четвъртък, 8 февруари 2024 г. На номер 052/ 820-117 гражданите могат да се записват в графика на приемната му.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации