11.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

вторник, март 5, 2024

Песков: Русия е готова за преговори, но след като постигне целите си

Най-четени

Още публикации

Русия многократно е заявявала готовността си да постигне целите си в Украйна с дипломатически средства.

Това заяви в четвъртък прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от Bloomberg.

„Президентът Владимир Путин многократно е заявявал, че Русия е била и ще бъде отворена за преговори за Украйна, каза Песков. Решени сме да постигнем целите си. Бихме предпочели да направим това чрез дипломация, но ако това не е възможно, тогава военната операция ще продължи до постигане на целите“, добави той.

Припомня, че Путин заяви по-рано през януари, че Русия никога няма да бъде принудена да се откаже печалбите си, и че държавността на Украйна може да претърпи „непоправим удар“, ако войната продължи в сегашния си вид.

Путин направи своите телевизионни коментари ден след като Швейцария се съгласи да бъде домакин на световна среща на върха по искане на украинския президент Володимир Зеленски.

Путин отхвърли „така наречените мирни формули“, които се обсъждат на Запад и в Украйна, и това, което той нарече „забранителни изисквания“, които те включват.

Изявленията на Путин за хода на войната станаха все по-уверени и агресивни през последните месеци, с неуспеха на контранастъплението на Украйна да осигури значителни печалби срещу добре окопаните руски сили.

В момента Русия контролира 17,5% от територията на Украйна.

Путин каза, че разговорите за преговори са „опит да ни мотивират да се откажем от печалбите, които реализирахме през последната година и половина. Но това е невъзможно. Всички разбират, че това е невъзможно“.

Мирната формула, предложена от Зеленски, призовава за възстановяване на териториалната цялост на Украйна, прекратяване на военните действия и изтегляне на руските войски, наред с други точки.

Русия казва, че всички преговори ще трябва да вземат предвид „новите реалности“, създадени от нейните сили на място.

Източник: News.bg

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации