8.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

вторник, март 5, 2024

Община Варна няма да поема нов дълг и да вдига данъците през 2024 година

Най-четени

Още публикации

През 2024 година Община Варна не предвижда да поеме нов дълг, нито да повишава местните данъци. Това заяви в интервю за БТА заместник-кметът по финансите Христо Рафаилов. По думите му, към края на миналата година, общата кредитна експозиция на Община Варна е 166 милиона лева, като в размер тя е изцяло в рамките на законовите изисквания и няма да има проблеми с обслужването ѝ.

Община Варна прави детайлен анализ, за да се прецени как да се оптимизира събираемостта на местите данъци, посочи още Рафаилов. По негови данни, несъбраните вземания на Община Варна от фирми и граждани са в размер на 47 млн. лв. Заместник-кметът посочи, че събираемостта на данък-сгради и такса-смет е около 80 %. Добрата практика за събиране на задължения е поне 90%, което се надяваме да достигнем, коментира той. Мерките, които дискутираме, са меки, а не репресивни, подчерта зам.-кметът.

По думите му, за по-твърд подход може да се мисли при абсолютен отказ за изплащане на задължения. Като добър стопанин, Общината трябва да си събира дълговете, а законът дава възможност да си търси правата и по съдебен път, обясни Рафаилов. Той уточни, че вече е готова справката колко изпълнителни дела води общината и изрази съжаление, че старата администрация не е била достатъчно активна и има случаи на несъбрани дългове, които попадат в абсолютната давност.

На въпрос дали през тази година районните кметства във Варна ще разполагат със собствен бюджет, финансовият зам.-кмет посочи, че тяхната издръжка е част от общата държавна издръжка. По думите му, районните кметове са направили свои предложения за допълнителни суми и те вече са разгледани. По някои успяхме да осигурим ресурс, по други – тепърва ще търсим, но ще се опитаме да удовлетворим повечето искания, които са в полза на жителите на районите, обясни Рафаилов.

Рафаилов коментира, че не отговарят на истината спекулациите, че били намалени средствата за общинската инвитро програма за 2024 година. Той уточни, че в бюджета за миналата година са били заложени повече средства, но те не са били усвоени. Тази година имаме увеличение на сумата в сравнение с изразходваната през миналата година, уточни заместник-кметът. Той подчерта, че при изчерпване на заделените средства, ще бъдат намерени допълнителни, които да обезпечат нуждите на двойките с репродуктивни проблеми, които потърсят подкрепа.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации